Παραιτήθηκε η Τερέζα Μέι (video)

Την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας στις 7 Ιουνίου ανακοίνωσε με διάγγελμά της έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η Τερέζα Μέι, λιγότερο από τρία χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η διαδικασία διαδοχής της θα ξεκινήσει την εβδομάδα που θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου.

Η ίδια θα παραμείνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης του κόμματος και της χώρας.

«Είναι και πάντα θα είναι ζήτημα βαθιάς λύπης για μένα ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit», είπε η απερχόμενη πρωθυπουργός.

Η κα Μέι είπε ότι έπραξε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υλοποιήσει το Brexit, καθώς θεωρούσε καθήκον της να εισακουστεί η βούληση των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής της, τονίζοντας ότι καθήκον ενός πρωθυπουργού είναι να πολεμά τις «φλέγουσες αδικίες» στην κοινωνία, μία φράση που είχε χρησιμοποιήσει την ημέρα που εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σταθηκε επίσης στη σπουδαιότητα των συμβιβασμών στον κοινωνικό και πολιτικό βίο .

Χαρακτήρισε δε «τιμή της ζωής της» να υπηρετήσει ως «δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία». 

Λέγοντας στο τέλος του διαγγέλματος ότι είναι ευγνώμων που υπηρέτησε τη χώρα που αγαπά, η κα Μέι βούρκωσε προδίδοντας τη συναισθηματική της φόρτιση.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο