Βρετανία: Η Τερέζα φεύγει ο Μπόρις έρχεται; Αντιδράσεις για τον Τζόνσον upd

Μια ακόμη πράξη του -σαιξπηρικού θα έλεγάν κάποιοι- δράματος που λέγεται «Brexit» θα διαδραματιστεί σήμερα Παρασκευή με την άδοξη αποχώρηση αποχώρηση της Τερέζας Μέι από την πρωθυπουργία. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε λίγο διάγγελμα για την ημερομηνία αποχώρησής της από τον πρωθυπουργικό θώκο, πυροδοτώντας τη διαδικασία που θα φέρει έναν νέο ηγέτη στην εξουσία, από τον οποίο προσδοκάται να προωθήσει μια «πιο αποφασιστική συμφωνία» για το Brexit.

Έπειτα από μια θυελλώδη πρωθυπουργία σχεδόν τριών ετών, η Μέι αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει ή κατεβάζει πρωθυπουργούς.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες.

Από τις 9 το πρωί τοπική ώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντάται με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της Επιτροπής 1922 που εκπροσωπεί τους Συντηρητικούς βουλευτές των πίσω εδράνων και έχει την ευθύνη για την εσωκομματική διαδικασία διαδοχής της ηγέτιδος.

Ο σερ Γκρέιαμ πιστεύεται ότι ενημερώνει την κα Μέι πως το κόμμα είναι έτοιμο να αλλάξει το καταστατικό ώστε να επιτραπεί νέα άμεση ψηφοφορία δυσπιστίας σε βάρος της, αν δεν ανακοινώσει η ίδια ημερομηνία παραίτησης.

Η διαδικασία διαδοχής αναμένεται να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, με το νέο ηγέτη των Συντηρητικών και της χώρας να έχει εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από το θερινό διάλειμμα της Βουλής στα τέλη Ιουλίου.

Η διαδικασία αυτή για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται εξάλλου να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γράφει η εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή της Μέι, αν όχι το μεγαλύτερο φαβορί, είναι ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του οποίου ζητεί την ποινική δίωξη επιχειρηματίας επειδή, συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα και ανέντιμα» ισχυριζόμενος κατ' επανάληψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλλε 350 εκατ. λίρες κάθε εβδομάδα στην ΕΕ κατά την εκστρατεία του υπέρ του Brexit, πριν το δημοψήφισμα του 2016.

Υπουργοί φέρονται να καταβάλλουν προσπάθειες για να «αναχαιτίσουν» την εκστρατεία του Τζόνσον για την προεδρία της κυβέρνησης, φοβούμενοι ότι θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χάος μετά από αποτυχία της επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο