Τραμπ: Zητά οι υπηρεσίες πληροφοριών να μετέχουν στην έρευνα Μπαρ

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε χθες Πέμπτη τις υπηρεσίες πληροφοριών των
ΗΠΑ να «συνεργαστούν πλήρως» στην έρευνα που διενεργεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ για την «κατασκοπεία» που είχε στόχο την προεκλογική εκστρατεία του το 2016.

Ο Ρεπουμπλικάνος απαίτησε να «συνεργαστούν άμεσα και πλήρως» στην έρευνα του Μπαρ για «τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις προεδρικές εκλογές του 2016», τόνισε η εκπρόσωπος της προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Μπαρ έχει την «απόλυτη εξουσία» να αποχαρακτηρίσει κάθε πληροφορία που θεωρεί ότι σχετίζεται με την έρευνα αυτή, υπογράμμισε η ίδια.

Η κίνηση καταγράφηκε την ώρα που η κυβέρνηση του Τραμπ αρνείται να συνεργαστεί με τις έρευνες τις οποίες διενεργούν επιτροπές του Κογκρέσου με πρωτοβουλία των Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν αποκλείουν να αρχίσουν διαδικασία παύσης του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ θέλει να εξακριβώσει εάν η παρακολούθηση της εκστρατείας του Τραμπ από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας FBI ήταν δικαιολογημένη.
   
Το FBI διενεργούσε από τον Ιούλιο του 2016 έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία και κατόπιν για τις επαφές ανάμεσα στο περιβάλλον του ακόμη τότε υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων και της Μόσχας.

Τον Μάιο του 2017, διορίστηκε ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας ο Ρόμπερτ Μάλερ, πρώην διευθυντής του FBI, και του ανατέθηκε η έρευνα για τις υποψίες για αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και της Μόσχας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έπαψε να κάνει λόγο για ένα «παράνομο» κατ' αυτόν «κυνήγι μαγισσών».

Για τον Τραμπ, η εκστρατεία του ήταν στόχος «κατασκοπείας» και η έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη αποτελούσε «προδοσία».

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τον Απρίλιο, ο Μπαρ χρησιμοποίησε τον όρο «κατασκοπεία» όταν αναφέρθηκε στην παρακολούθηση της εκστρατείας του Τραμπ.

«Πιστεύω ότι γινόταν κατασκοπεία. Το ερώτημα είναι εάν ήταν δικαιολογημένη. Δεν λέω αν ήταν ή δεν ήταν, αλλά θα πρέπει να το επαληθεύσω», επέμεινε ο --διορισμένος πρόσφατα-- υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην έκθεσή του που δόθηκε -- εν μέρει -- στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια έρευνας, ο ειδικός εισαγγελέας Μάλερ έκανε λόγο για ρωσική ανάμιξη στην εκστρατεία, αλλά τόνισε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του Τραμπ συνεργαζόταν με τη Μόσχα.

Ωστόσο ο πρώην διευθυντής του FBI επιφυλάχθηκε να απαλλάξει τον Τραμπ από τις υποψίες περί παρακώλυσης της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι το Κογκρέσο είναι αρμόδιο να διενεργήσει έρευνα όσον αφορά το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ