Βραζιλία: «Καλλιστεία» υιοθεσίας ορφανών παιδιών προκαλούν σάλο

Περίπου 18 ορφανά παιδιά υποχρεώθηκαν να περπατήσουν σε πασαρέλα σε εμοπρικό κέντρο στο Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας προκειμένου να επιλεγούν από τους υποψήφιους γονείς προς υιοθεσία. 
Τα παιδιά-το μικρότερο ήταν τεσσάρων ετών- έπρεπε να έχουν περιποιημένα μαλλιά και ρούχα και να φορούν μακιγιάζ προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των υποψήφιων ζευγαριών. 

Η τοπική υπηρεσία που οργάνωσε τα «καλλιστεία» είπε ότι πρόκειται «για μία βραδιά όταν οι άνθρωποι που είναι ικανοί να υιοθετήσουν μπορούν να γνωρίσουν τα παιδιά που δίνονται προς υιοθεσία». 

Σύμφωνα με την Daily Mail, το θέαμα μικρών παιδιών να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους υποψήφιους γονείς προκάλεσε σάλο στη χώρα και θύμισε σε πολλούς τα σκλαβοπάζαρα. Ο δικηγόρος της πολιτείας Μάτο Γκρόσο, Εντουάρντο Μαχόν έγραψε στο twitter: «Παιδιά να κάνουν πασαρέλα ώστε οι υποψήφιοι θετοί γονείς να δουν πόσο όμορφα, φιλικά και επιλέξιμα είναι. Εμένα μου θυμίζει εποχές σκλαβοπάζαρου όταν οι άνθρωποι εξέταζαν τα  δόντια και τα σώματα των Αφρικανών προκειμένου να καταθέσουν την προσφορά τους».

Ο προεδρικός υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές της Βραζιλίας, Γκουϊλχέρμε Μπούλος ανέφερε ότι η «παρέλαση υιοθεσίας» εκθέτει τα παιδιά από 4 έως 17 ετών προκειμένου οι υποψήφιοι γονείς να τα διαλέξουν σε μία αδιανόητη διαστρέβλωση. «Τα ψυχολογικά αποτελέσματα της  έκθεσης, της προσδοκίας και της απογοήτευσης αυτών των παιδιών μπορεί να είναι καταστροφικά ακόμη κι αν η πρόθεση ήταν διαφορετική», ανέφερε ο προεδρικός υποψήφιος. 

Η αρμόδια υπηρεσία υιοθεσίας επιχείρησε να δικαιολογηθεί και ανέφερε ότι για το γεγονός είχε λάβει το «πράσινο φως» του δικαστή ανηλίκων. Επίσης, εξήγησε ότι τα παιδιά είχαν ήδη συναντηθεί με υποψήφιους γονείς στο ορφανοτροφείο αλλά δεν είχαν καταφέρει να υιοθετηθούν γι’ αυτό επελέγη αυτός ο τρόπος εμφάνισης τους. 

Πηγή: skai.gr