Αποφασισμένη να παλέψει η Μέι παρά την μεγάλη πίεση για παραίτηση

Αποφασισμένη να παλέψει για να παραμείνει στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζεται η Τερέζα Μέι, παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις που δέχεται από το κόμμα της ώστε να παραιτηθεί και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποχώρησή της μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επαναβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο με τις τροποποιημένες προτάσεις της κ. Μέι για τους όρους του Brexit, παρά το γεγονός ότι το σχέδιό της έχει προκαλέσει κύμα αρνητικών αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των κυβερνώντων Συντηρητικών.

Το σχέδιο της κ. Μέι έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από την Βουλή και υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει καταδικασμένο να καταψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία για τέταρτη φορά. Ειδικά η απόφασή της να αποδεχτεί ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος ώστε να κερδίσει την στήριξη ευρώφιλων βουλευτών προκάλεσε εξέγερση στους Συντηρητικούς.

Παρά την απόφαση της κ. Μέι να μην υποκύψει στις πιέσεις για παραίτηση, η παράταξή της ίσως σφραγίσει το μέλλον της εντός των επόμενων 48 ωρών, ειδικά μετά την πολύκροτη παραίτηση της υπουργού Αντρέα Λίντσομ, η οποία κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να στηρίξει τις προτάσεις της πρωθυπουργού για το Brexit.

Η Ντάουνινγκ Στριτ φοβάται πως η κίνηση Λίντσομ μπορεί να πυροδοτήσει μπαράζ υπουργικών παραιτήσεων, ουσιαστικά οδηγώντας σε διάλυση της κυβέρνησης. Εναλλακτικά, η ΚΟ μπορεί να προσπαθήσει να αναθεωρήσει το καταστατικό ώστε να δρομολογήσει εσωκομματική πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Ο πρώην επικεφαλής των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί ομαδικά εάν η κυβέρνηση δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για το Brexit.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, στον αντίποδα, δήλωσε πως η κ. Μέι θα παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο όταν θα επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντάναλντ Τραμπ, στις 3 Ιουνίου.

Η κυβερνητική κρίση λαμβάνει χώρα με φόντο τις ευρωεκλογές, καθώς οι κάλπες για το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξαν σήμερα.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Κυριακή όμως οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Συντηρητικούς να οδεύουν προς την βαρύτερη ήττα στην ιστορία τους, καταλαμβάνοντας την τέταρτη ή την πέμπτη θέση, καθώς η δυσαρέσκεια για το εκκρεμές Brexit μετουσιώνεται σε ψήφο διαμαρτυρίας.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι το κόμμα Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.
Πηγή: skai.gr