Η Τουρκία αλλάζει ριζικά το σύστημα της στρατιωτικής θητείας

Νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση και εξαγορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία κατέθεσε στην Βουλή το κυβερνών κόμμα AKP, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η πρόταση, που ουσιαστικά αλλάζει άρδην το σύστημα στράτευσης στην γειτονική χώρα, προβλέπει μείωση της διάρκειας της θητείας σε έξι μήνες, έναντι 12 μηνών που ισχύει σήμερα.

Όσοι στρατευμένοι το επιθυμούν θα μπορούν να υπηρετήσουν μόνον την περίοδο υποχρεωτικής προπαίδευσης, που θα διαρκεί έναν μήνα, και να εξαγοράσουν τους υπόλοιπους πέντε μήνες έναντι 31.000 τουρκικών λιρών (περίπου 4.500 ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα η Τουρκία κινείται προς σύστημα μόνιμου επαγγελματικού στρατού με καθαρά επικουρική συμμετοχή των στρατιωτών θητείας.

Προγενέστερα δημοσιεύματα στον τούρκικο Τύπο ανέφεραν πως το νέο σύστημα θα επιτρέπει και επέκταση της θητείας για έξι επιπλέον μήνες για όσους το επιθυμούν. Όσοι αποφασίσουν να επεκτείνουν την υπηρεσία τους θα δικαιούνται μισθό και θα έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για τις θέσεις έφεδρων αξιωματικών.

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, αφότου περάσει από την επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού.
Πηγή: skai.gr