Πρώτη στη μάχη των ευρωεκλογών σήμερα η Βρετανία με φαβορί τον Φάρατζ

Ανοίγουν στις 7:00 το πρωί τοπική ώρα οι κάλπες των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ευρωσκεπτικιστές να εμφανίζονται ως ακλόνητο φαβορί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του Brexit.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ, αλλά η καταμέτρηση δε θα αρχίσει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και στην τελευταία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 22:00 ώρα Βρετανίας το βράδυ της Κυριακής.

Κανονικά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λάμβανε μέρος στις φετινές εκλογές για την Ευρωβουλή καθώς ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η ημερομηνία εξόδου ωστόσο έχει μετατεθεί δύο φορές και πλέον είναι η 31η Οκτωβρίου.

Συνεπώς, οι Βρετανοί καλούνται να αναδείξουν τους 73 ευρωβουλευτές τους σε συνολικά 12 περιφέρειες.

Η άνοδος Φάρατζ

Παραδοσιακά η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι χαμηλή, με το ρεκόρ προσέλευσης να μην ξεπερνά το 38%, ωστόσο εκτιμάται ότι φέτος ίσως το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο λόγω του εκκρεμούς Brexit.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση είναι το νεοσύστατο Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2014 με το UKIP.

Οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις θέλουν τον κ. Φάρατζ να αποσπά πάνω από το 30% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι υποχωρούν στην τέταρτη ή και πέμπτη θέση, ακολουθώντας τους Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και σε κάποιες μετρήσεις και τους Πράσινους.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο