KOΣΜΟΣ


Στη Βουλή των Αντιπροσώπων με διακομματική πρωτοβουλία το EastMed Act

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

 
Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην νομοθετική πορεία του «EastMed Act» έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πλέον βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη ορισμένων από των πιο βασικών ηγετών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης, ο οποίος εκλέγεται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Φλόριντα, αποκάλυψε πως έχει μιλήσει στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για τη σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο... Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με την σημασία) του νομοσχεδίου....Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, έκανε λόγο για την πραγματική ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι το «EastMed Act» θα απελευθερώσει τη δυναμική των περιφερειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία για τα F-35 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την «μακρόχρονη συμμαχία» και «σχέση» τους με τον Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στον Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική μέρα και όπως είπε ο Τεντ Ντόιτς (το νομοσχέδιο) είναι διακομματικό και προσβλέπουμε στην υπερψήφιση του».

Κάνοντας επίσης λόγο για «μια σπουδαία μέρα» στο Καπιτώλιο», ο δημοκρατικός βουλευτής από την Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς, υπογράμμισε ότι το «East Med» θα βοηθήσει την τετραμερή περιφερειακή συνεργασία να πάει στο επόμενο επίπεδο. «Θα ενισχύσει μια ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ό,τι υπάρχει, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση HALC και AJC

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια «νέα δυναμική», τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διακομματικός χαρακτήρας του «EastMed Act» και το γεγονός ότι πλέον έχει κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το «EastMed Act». Το νομοσχέδιο έχει αρχίσει να αποκτά μια πραγματική δυναμική. Νομίζω ότι θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και βεβαίως τόσο από το HALC όσο και από το AJC θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του».

Από την πλευρά της η Julie Rayman, διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC (American Jewish Committee) υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ
 
Ιρανός ψαράς έδειξε συντρίμμια του υπερσύγχρονου drone των ΗΠΑ (φωτό)
Το RQ-4 Global Hawk καταρρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη πάνω από τη Θάλασσα του Ομάν,
24.06.2019, 21:11
Οικολόγοι: Η Βενετία να ενταχθεί στις πόλεις σε κίνδυνο του ΟΗΕ
Η Βενετία θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τις πόλεις που κινδυνεύουν...
24.06.2019, 20:36
Αμετανόητος ο Τσαβούσογλου: Αγοράσαμε τους S-400 και θα τους παραλάβουμε
Τούρκος ΥΠΕΞ: Ανεξάρτητα από το ποιες κυρώσεις θα αποφασισθούν, ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσουν οι...
24.06.2019, 20:22
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν-Αυξάνεται η πίεση στην Τεχεράνη
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι το νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο...
24.06.2019, 19:58
Μόσχα προς ΗΠΑ: Μην επαναλάβετε την πυραυλική κρίση της Κούβας
Η Ρωσία έχει επικρίνει έντονα τα αμερικανικά σχέδια για εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ανατολική...
24.06.2019, 19:02
Έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο πακέτο στο Λευκό Οίκο
H περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στο σημείο έφθασαν και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών...
24.06.2019, 18:58
Τραμπ και πάλι εναντίον FED: «Τα έκανε μούσκεμα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δριμύτατα, για άλλη μία φορά, την ομοσπονδιακή τράπεζα, επειδή...
24.06.2019, 18:48
Eurofighters συγκρούστηκαν στον αέρα στη Γερμανία - Nεκρός πιλότος (videos)
Οι πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης, ωστόσο ο ένας εκ των δύο χειριστών φέρεται να είναι νεκρός.
24.06.2019, 17:36
Γερμανία – CDU: Διαφορετική στάση για τον Βέμπερ από Μέρκελ - Καρενμπάουερ
Έκκληση της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Ά. Κραμπ-Κάρενμπαουερ προς τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και...
24.06.2019, 17:01
Ξαφνική αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη λόγω Βενεζουέλας
Οι αιτήσεις για προστασία από πολίτες της Βενεζουέλας τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 ανήλθαν σε 18.400...
24.06.2019, 14:03

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.