KOΣΜΟΣ


Στη Βουλή των Αντιπροσώπων με διακομματική πρωτοβουλία το EastMed Act

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

 
Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην νομοθετική πορεία του «EastMed Act» έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πλέον βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη ορισμένων από των πιο βασικών ηγετών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης, ο οποίος εκλέγεται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Φλόριντα, αποκάλυψε πως έχει μιλήσει στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για τη σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο... Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με την σημασία) του νομοσχεδίου....Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, έκανε λόγο για την πραγματική ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι το «EastMed Act» θα απελευθερώσει τη δυναμική των περιφερειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία για τα F-35 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την «μακρόχρονη συμμαχία» και «σχέση» τους με τον Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στον Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική μέρα και όπως είπε ο Τεντ Ντόιτς (το νομοσχέδιο) είναι διακομματικό και προσβλέπουμε στην υπερψήφιση του».

Κάνοντας επίσης λόγο για «μια σπουδαία μέρα» στο Καπιτώλιο», ο δημοκρατικός βουλευτής από την Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς, υπογράμμισε ότι το «East Med» θα βοηθήσει την τετραμερή περιφερειακή συνεργασία να πάει στο επόμενο επίπεδο. «Θα ενισχύσει μια ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ό,τι υπάρχει, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση HALC και AJC

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια «νέα δυναμική», τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διακομματικός χαρακτήρας του «EastMed Act» και το γεγονός ότι πλέον έχει κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το «EastMed Act». Το νομοσχέδιο έχει αρχίσει να αποκτά μια πραγματική δυναμική. Νομίζω ότι θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και βεβαίως τόσο από το HALC όσο και από το AJC θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του».

Από την πλευρά της η Julie Rayman, διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC (American Jewish Committee) υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ
 
«Πάγος» από Γιούνκερ: Ο Τζόνσον δεν έδωσε «νομικά λειτουργικές λύσεις»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει...
16.09.2019, 15:51
Το Ιράν δέσμευσε τάνκερ που κατευθυνόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στον απόηχο της επίθεσης που έγινε το Σαββάτο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που...
16.09.2019, 15:24
Πετρέλαιο: Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΕΕ και Κίνα κρατώντας αποστάσεις από ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ευθέως το Ιράν, όμως Βρυξέλλες και Πεκίνο ζητούν προσεκτική εξέταση των γεγονότων.
16.09.2019, 15:04
Ελεύθερες οι Ελληνοκύπριες που συνελήφθησαν για φωτογραφίες στα Κατεχόμενα
Οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες. Η «αστυνομία» κατάσχεσε τα κινητά τους τηλέφωνα.
16.09.2019, 13:51
Πρώτη συνάντηση Τζόνσον - Γιούνκερ για το Brexit
Κρίσιμος σταθμός η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.
16.09.2019, 11:48
Γερμανικός τύπος: Παιχνίδι με τη φωτιά στην Αραβική Χερσόνησο
Η Neue Osnabrücker Zeitung αναφέρει : «Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη στην Υεμένη λιμοκτονούν ή βρίσκονται στα...
16.09.2019, 11:41
«Έτοιμες και οπλισμένες» οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία
Ακόμα και στρατιωτική λύση κατά του Ιράν έχει εξετάσει η Ουάσιγκτον, ενώ περιμένει το πόρισμα του Ριάντ για...
16.09.2019, 11:14
Τι λέει ο Κάμερον στα απομνημονεύματά του για Μπόρις και Γκόουβ
Ο πρώην πρωθυπουργός, που προκάλεσε το δημοψήφισμα για το Brexit, μιλά και για τον θάνατο του μικρού γιου σε...
16.09.2019, 09:49
Κολομβία: Συντριβή μικρού αεροσκάφους με επτά νεκρούς
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε συντριβή ενός μικρού αεροσκάφους την...
16.09.2019, 05:16
Τζόνσον: Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την...
16.09.2019, 03:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.