Επιτεύγματα Γεωμετρίας

Μελέτη της μεσαιωνικής ισλαμικής τέχνης αποδεικνύει ότι κάποια από τα γεωμετρικά της μοντέλα, θέτουν σε εφαρμογή αρχές που ανακαλύφθηκαν αιώνες αργότερα από τους μοντέρνους μαθηματικούς.

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν γεωμετρικά παραδείγματα του 15ου αιώνα που χρησιμοποιούν την αποκαλούμενη "γεωμετρία των ημικρυστάλλων".

Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει την "εμπνευσμένη" κατανόηση από τον πολιτισμό του Ισλάμ ενός πολύπλοκου μαθηματικού τύπου, ακόμη και αν η καλλιτέχνες δεν είχαν απόλυτη γνώση της σχετικής μαθηματικής θεωρίας.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην εφημερίδα Science.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα ισλαμικά μαθηματικά και η γεωμετρία πέτυχαν σημαντική πρόοδο.

"Τα επιτεύγματα του ισλαμικού πολιτισμού είναι καταπληκτικά" λέει ο ερευνητής του Χάρβαρντ Πίτερ Λου.

"Δημιούργησαν γεωμετρικά σχέδια τα οποία αντικατοπτρίζουν μαθηματικά μοντέλα και τύπους που ήταν τόσο προηγμένα ώστε οι σύγχρονοι επιστήμονες να τα κατανοήσουν μόνον τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια.

Τα ισλαμικά καλλιτεχνικά σχέδια "αντηχούν" την γεωμετρία των ημικρυστάλλων, στο ότι και οι δύο χρησιμοποιούν συμμετρικά πολυγωνικά σχήματα για την δημιουργία σχεδίων που μπορούν να επεκταθούν χωρίς όρια..

Ως σήμερα, η συμβατική άποψη ήταν ότι τα πολύπλοκα πολυγωνικά σχέδια αστεριών των ισλαμικών καλλιτεχνικών σχεδίων είχαν δημιουργηθεί ως "ελισσόμενες γραμμές" που χαράχθηκαν με τη χρήση χάρακα και πυξίδας.

"Μπορούμε να κάνουμε μια χρονική κατανομή των ισλαμικών καλλιτεχνικών σχεδίων και να παραθέσουμε την προοδευτική γεωμετρική εξειδίκευση και εκσυγχρονισμό, ξεκινάμε με απλά και καταλήγουμε σε πιο πολύπλοκα σχέδια" λέει ο ερευνητής Λού από το Χάρβαρντ.

Ο Λου ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα με αφορμή ένα ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν, όπου και πρόσεξε ότι ένα ισλαμικό κτίριο του 16ου αιώνος είχε σχέδια με βάση το δεκάγωνο.

Ο Λού, ο οποίος σχεδιάζει φυσικά πειράματα για το διεθνή διαστημικό σταθμό, βρισκόταν στην περιοχή για να επιθεωρήσει εγκαταστάσεις του διαστημικού προγράμματος στο Τουρκμενιστάν.

Η ισλαμική τέχνη παραδοσιακά χρησιμοποιεί ένα μίγμα καλλιγραφίας, γεωμετρίας και σχέδια λουλουδιών, λόγω της απαγόρευσης χρήσης στην τέχνη, της ανθρώπινης μορφής.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr