Κλείσιμο

Καταρρέει η πρόταση Μέι για Brexit που θα επέτρεπε δεύτερο δημοψήφισμα

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η προσπάθεια της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να φέρει για τέταρτη φορά στην Βουλή των Κοινοτήτων την συμφωνία για τους όρους του Brexit, περιπλέκοντας με νέα αβεβαιότητα την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες η κ. Μέι σκιαγράφησε τις τροποποιήσεις που θα περιέχει η πρότασή της, περιλαμβανομένης της δυνατότητας για δεύτερο δημοψήφισμα. Όμως η σχεδόν καθολικά αρνητική αντίδραση βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης «βύθισε» τις ελπίδες της Ντάουνινγκ Στριτ ότι το αναθεωρημένο σχέδιο θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Περισσότεροι από 30 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δηλώσει τις τελευταίες ώρες πως δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν πρόταση Μέι, που σημαίνει ότι χωρίς μεγάλη στήριξη από την αντιπολίτευση η Ντάουνινγκ Στριτ οδεύει προς νέα βαριά κοινοβουλευτική ήττα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι καν σαφές εάν η Συντηρητική ηγέτιδα θα καταθέσει το σχέδιό της στην Βουλή στις αρχές Ιουνίου, όπως σχεδίαζε, ενώ εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται από επιφανή μέλη του κόμματός της ώστε να παραιτηθεί.

Ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Τζόουνς δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph πως η πρωθυπουργός «είναι απελπισμένη, πλανάται και είναι καταδικασμένη».

Ο αρχηγός της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ τόνισε πως η κ. Μέι πρέπει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία δίχως να καταθέσει στην Βουλή το νομοσχέδιο, καθώς η στρατηγική της απέτυχε και αποξένωσε το ίδιο το κόμμα της.

«Πρέπει να αναγνωρίσει πως δεν έχει την πλειοψηφία στο σώμα και να υιοθετήσει μία πιο αξιοπρεπή προσέγγιση, υποβάλλοντας την παραίτησή της στην βασίλισσα», είπε.

Το σχέδιο Μέι αντίκειται στις προγραμματικές θέσεις των Συντηρητικών, δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εποφθαλμιά τον πρωθυπουργικό θώκο.

H θέση Μέι δεν κέρδισε ούτε την στήριξη πολλών ευρώφιλων βουλευτών των Εργατικών, παρά την πρόνοια για πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα.

Στην πράξη, το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στο Λονδίνο σημαίνει πως το μέλλον του Brexit παραμένει αβέβαιο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η 31η Οκτωβρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία η έξοδος θα γίνει άτακτα, προκαλώντας άμεσα τεράστιες συνέπειες στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πηγή: skai.gr