KOΣΜΟΣ


Λιβύη: Αιματοχυσία στην Τρίπολη - Φόβοι για «μακρόχρονο» πόλεμο

Οι μάχες εντάθηκαν χθες Τρίτη νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, τη στιγμή που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ενώπιον των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον «της έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου».

 
Οι μάχες εντάθηκαν χθες Τρίτη νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, τη στιγμή που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ενώπιον των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον «της έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου».

Έξι εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Τρίπολη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, και ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του είναι πάντα αντιμέτωποι με σφοδρή αντίσταση από μέρους ένοπλων ομάδων που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την πρωτεύουσα.

Η μάχη αυτή «μπορεί να οδηγήσει στον μόνιμο διχασμό της χώρας», τόνισε ο Γασάν Σαλάμε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών τουΣΑ. «Η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», πρόσθεσε.

Ζήτησε εξάλλου από το ΣΑ του ΟΗΕ να σταματήσει τη ροή των όπλων που φθάνουν στη χώρα, ενώ κανόνια ηχούσαν νότια της πρωτεύουσας.

Οι κρότοι καθώς βαρύ πυροβολικό έβαλλε ακούγονταν ως το κέντρο της Τρίπολης, καθώς νότια της λιβυκής πρωτεύουσας εκτυλίσσονταν οι σφοδρότερες συγκρούσεις από την αρχή του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, την 6η Μαΐου.

Οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στο Σαλαχουντίν, νότιο προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας όπου τα στρατεύματα της ΚΕΕ κέρδισαν έδαφος, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα αλ Μετζίι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή του μετώπου χθες διαπίστωσαν ότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ πράγματι προέλασαν αποσπώντας λίγα χιλιόμετρα εδάφους σε αυτό το προάστιο.

Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν καταγραφεί 510 νεκροί και 2.467 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Δευτέρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ενώ, κατά εκτιμήσεις του OΗΕ, πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πάνω από 100.000 άλλοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών στα όρια της Τρίπολης.

Τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αψηφούν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, στη συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, μετά τη δημόσια φάση της συνεδρίασης του ΣΑ, συζητήθηκε μια ιδέα που έχει ρίξει στο τραπέζι η Γαλλία, να χωριστούν οι αντιμαχόμενοι στα όρια της Τρίπολης και να δημιουργηθεί ένας «διάδρομος».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε πλευρά θα κληθεί να «οπισθοχωρήσει» και θα δημιουργηθεί μια γραμμή διαχωρισμού τους την οποία θα επιτηρεί ένας διεθνής μηχανισνός που μένει να οριστεί, διευκρίνισε διπλωμάτης.

Στις αρχές Μαΐου, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να δημιουργηθεί μια «γραμμή εκεχειρίας, υπό διεθνή επίβλεψη», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της ΚΕΕ, τον Φάγεζ ας Σάρατζ.

 Όμως ο Σάρατζ έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός για όσο τα στρατεύματα του Χάφταρ δεν αποσύρονται στις θέσεις τους πριν από την επίθεσή τους, στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Σήμερα οι στρατιωτικές θέσεις των δύο αντίπαλων πλευρών είναι σχεδόν παγιωμένες στα νότια προάστια της Τρίπολης, μολονότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ απέσπασαν κάποια εδάφη που είχε κυριεύσει ο ΛΕΣ, χάρη στην αντεπίθεση που εξαπέλυσαν την 20ή Απριλίου.

Παράλληλα, έχουν αναφερθεί πολλές παραδόσεις ποσοτήτων οπλισμού στις δύο πλευρές, παρά το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη χώρα από το 2011.

Ο στρατάρχης Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ στηρίζουν την ΚΕΕ.  Σε αυτή τη σύρραξη οι θέσεις των δυτικών κρατών, ιδίως των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, μοιάζουν αμφίσημες. Μολονότι όλα τα κράτη-μέλη του

ΣΑ δημόσια εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Σαλάμε, στη συνέχεια, στο κομμάτι της συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, έγινε πολύ πιο καθαρό ποιος στηρίζει ποιον, είπε διπλωμάτης που ήταν παρών.

«Κυνική φάρσα»

Στην πλευρά των ΗΠΑ, μια τηλεφωνική συνδιάλεξη στα μέσα Απριλίου μεταξύ του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Χαλίφα Χάφταρ προκάλεσε έντονη σεναριολογία για το ότι η Ουάσινγκτον διάλεξε πλευρά. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η Μόσχα κάθε άλλο παρά κρύβει την υποστήριξή της στον στρατάρχη Χάφταρ.

Στο δημόσιο τμήμα της συνεδρίασης, ο Γασάν Σαλάμε καταδίκασε έντονα το γεγονός ότι όπλα φθάνουν μαζικά στη Λιβύη. Χωρίς να τις κατονομάσει, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «χώρες [οι οποίες] τροφοδοτούν αυτή την αιματηρή σύρραξη» και πρόσθεσε πως «τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βάλουν τέλος» σε αυτό. «Χωρίς έναν ισχυρό μηχανισμό που θα επιβάλλει την εφαρμογή του, το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη θα μετατραπεί σε κυνική φάρσα», επέμεινε. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ επέκρινε τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις της διεθνούς κοινότητας, που δεν κατάφερε τον Απρίλιο να συνεννοηθεί και να εγκρίνει το βρετανικό σχέδιο απόφασης του ΣΑ που αξίωνε να κηρυχθεί εκεχειρία. «Όλα τα μέρη πρέπει να συμμετάσχουν και πάλι [σε διαπραγματεύσεις με] τη μεσολάβηση του ΟΗΕ», σημείωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Τουρκία: Εκατοντάδες μητέρες με το μωρό στη φυλακή!
Στην Τουρκία εκατοντάδες μητέρες φυλακίζονται μαζί με το μωρό τους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι η...
19.06.2019, 11:57
Με βλέψεις για Εκκλησία και παροικία ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων
Ο 64χρονος μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελίων, γεννηθείς στις ΗΠΑ όπου και ζούσε μέχρι τώρα, εξελέγη...
19.06.2019, 11:10
Αμμόχωστος: Ποια είναι η πόλη που θέλουν να προσαρτήσουν οι Τούρκοι (vids)
H Αμμόχωστος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος (1960), οπότε, η πόλη...
19.06.2019, 07:45
Έγκλημα σοκ: Οργάνωσε το φόνο της φίλης της επειδή της έταξε κάποιος $9 εκ.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το ζευγάρι εξαπτόταν από την ιδέα να οργανώσει τον βιασμό και τη δολοφονία...
19.06.2019, 07:20
Γερμανία: Καταργεί 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens
Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε την Τρίτη την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές...
19.06.2019, 06:53
Μάλι: Τουλάχιστον 41 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων σε χωριά
Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα...
19.06.2019, 06:17
Τραμπ: Αρχίζω επίσημα την εκστρατεία μου για μια δεύτερη θητεία
Πυροδοτώντας κραυγές χαράς και επευφημίες από χιλιάδες υποστηρικτές του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ...
19.06.2019, 05:41
Στηρίζει Κιμ Γιονγκ Ουν ο πρόεδρος της Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τονίζει σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η κρατική εφημερίδα Rodong...
19.06.2019, 05:01
Ιράκ: Ρουκέτες έπεσαν κοντά σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη
Μια ρουκέτα έπεσε κοντά σε ιρακινή στρατιωτική βάση στην οποία σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη του...
19.06.2019, 04:07
Τουρκία προς Ε.Ε.: Είστε εκτός πραγματικότητας
Μετά το νέο μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προειδοποιήσεις για...
19.06.2019, 01:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.