Ήττα Τραμπ στην πρώτη προσπάθεια να μπλοκάρει τον έλεγχο στην περιουσία του

Απέτυχε η πρώτη προσπάθεια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει την κοινοποίηση των χρηματοπιστωτικών πεπραγμένων του στο Κογκρέσο.

Δικαστής στις ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Λευκού Οίκου για αναστολή της σχετικής κλήτευσης που έχει αποστείλει η επιτροπή εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην λογιστική εταιρεία Mazars USA, η οποία χειριζόταν συναλλαγές για λογαριασμό του κ. Τραμπ.

Η υπόθεση άρχισε μετά την κατάθεση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του κ. Τραμπ, Μάικλ Κόεν, πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας διόγκωνε ή «ξεφούσκωνε» την αξία των περιουσιακών στοιχείων του, κατά περίσταση και ανάλογα με το συμφέρον του.

Στην πράξη η σημερινή απόφαση σημαίνει πως η κλήτευση που έχει στείλει η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρά κανονικά και η Mazars θα πρέπει να παραδώσει τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή της στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Λευκός Οίκος θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει έφεση εντός των επόμενων επτά ημερών, όπως και προτίθεται να πράξει.

Για «τρελή» και «τελείως λάθος απόφαση» έκανε λόγο ο κ. Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφήνοντας αιχμές για τον δικαστή, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη έδρα του επί προεδρίας Ομπάμα.

Ο δικαστής Αμίτ Μέχτα έκρινε πως η κλήτευση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, εδράζεται σε εύλογα νομοθετικά επιχειρήματα. Προσέθεσε πως δεν επαφίεται στο δικαστήριο να αποφασίσει εάν υπάρχουν υπόγεια πολιτικά κίνητρα.

Ο δικαστής υποστήριξε επίσης πως η κλήτευση θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει παραβιάσει τον όρο του Συντάγματος που απαγορεύει στον πρόεδρο να λαμβάνει δώρα ή άλλα οικονομικά οφέλη από ξένες κυβερνήσεις.

Στο παρελθόν οι Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει τον κ. Τραμπ ότι με την απόφασή του να μην απεμπλακεί πλήρως από τις επιχειρήσεις του – όπως θέρετρα γκολφ που διαθέτει – είναι ανοιχτός σε «δωράκια» από ξένες αντιπροσωπίες που καταλύουν στις μονάδες του αντί να επιλέξουν ανταγωνιστικά ξενοδοχεία.

Σε ξεχωριστή υπόθεση, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση και στις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του έχει υιοθετήσει πολιτική οριζόντιας αντίστασης στις κλητεύσεις του Κογκρέσου για οποιοδήποτε ζήτημα.
Πηγή: skai.gr