Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ορκίστηκε πρόεδρος και αμέσως διέλυσε την Βουλή

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ορκίστηκε σήμερα στο αξίωμά του και αμέσως διέταξε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών.

Ο πρώην κωμικός, που δεν έχει καμία προϋπηρεσία στην πολιτική, επικράτησε με συντριπτική διαφορά στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, όμως το νεότευκτο κόμμα του δεν διαθέτει ούτε μία έδρα στο κοινοβούλιο, όπου αντίθετα κυριαρχούν οι παρατάξεις των αντιπάλων του.

Συνεπώς η προσφυγή στις κάλπες είναι απαραίτητη ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο την λαοφιλία του, πριν υποστεί την πολιτική φθορά που προκαλεί η διακυβέρνηση.

Ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να αξιοποιήσουν το δίμηνο που θα μεσολαβήσει έως τις κάλπες ώστε να νομοθετήσουν την κατάργηση της ασυλίας τους και να θεσμοθετήσουν πρόνοιες κατά του παράνομου πλουτισμού αξιωματούχων.

Ζήτησε επίσης από τους βουλευτές να στηρίξουν την απόφασή του να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας, των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και τον επικεφαλής εισαγγελέα, τους οποίους θεωρεί συμμάχους του προκατόχου του Πέτρο Ποροσένκο.

Τόνισε πως πρώτο μέλημα της θητείας του θα είναι να διασφαλίσει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι τακτικές δυνάμεις μάχονται κατά των ρωσόφιλων αποσχιστών επί πέντε και πλέον χρόνια.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις μάχες.
Πηγή: skai.gr