Aυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς (upd)

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το «συντομότερο δυνατόν» ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο να διαπραγματεύεται δημόσιες συμβάσεις με υποτιθέμενη ρωσίδα υποστηρίκτρια με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη.

Η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο από την Suddeutsche Zeitung και το Der Spiegel βύθισε σε βαθιά κρίση την αυστριακή κυβέρνηση. 


«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO.

Το απόγευμα πύκνωναν οι πληροφορίες ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε αντίθεση με προηγούμενες ανεπίσημες τοποθετήσεις κύκλων του κόμματός του περί επικείμενων πρόωρων εκλογών, εξετάζει την δυνατότητα συνέχισης του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού του με το Κόμμα των Ελευθέρων υπό την νέα ηγεσία του έως τώρα υπουργού Συγκοινωνιών και Υποδομών και υπαρχηγού των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, τον οποίο ο Στράχε υπέδειξε το μεσημέρι ως διάδοχό του. Οι πληροφορίες δεν επαληθεύθηκαν τελικά. 

Το επίμαχο βίντεο

 
Την ίδια ώρα, απορίες και εμφανή δυσαρέσκεια, ακόμη και στους ίδιους τους οπαδούς του προξένησε η τεράστια καθυστέρηση από πλευράς του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, να πάρει θέση για το "σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής", το οποίο τελικά εξανάγκασε το μεσημέρι σε παραίτηση τον αντικαγκελάριο του και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Αναλυτές στη Βιέννη τόνιζαν το απόγευμα πως αυτή η "τεράστια" καθυστέρηση τοποθέτησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, πλήττει το κύρος και την δημοτικότητα τόσο του καγκελάριου όσο και του κόμματος του, το οποίο έως τώρα προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Κυριακή 26 Μαίου, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως ο Κουρτς έχει ζημιωθεί σημαντικά από το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις με το βίντεο για τον Στράχε.

Η αναμενόμενη για το μεσημέρι, στις 14.00 Ελλάδας, δήλωση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ως προς τις σχεδιαζόμενες ενέργειές του, αναβλήθηκε επανειλημμένα και σύμφωνα με πηγές της Καγκελαρίας στη Βιέννη πρόκειται να γίνει στις 20.45 ώρα Ελλάδας, ενώ σχεδόν μια ώρα αργότερα, στις 21.35 ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δήλωση του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ