Η Ταϊβάν γίνεται η πρώτη ασιατική χώρα που νομιμοποιεί το γάμο ομοφυλόφιλων

Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν νομιμοποίησε σήμερα τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, κάνοντας τη χώρα την πρώτη στην Ασία που κάνει αυτό το βήμα, δύο χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι Ταϊβανέζοι βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να "συνάπτουν αποκλειστικές, μόνιμες ενώσεις" καθώς και ένα άρθρο που τους επιτρέπει να ζητούν την εγγραφή αυτών των ενώσεων στο "μητρώο γάμων".

Η εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Κόλας Γιοτάκα εξήγησε ότι κάποιοι βουλευτές επιθυμούσαν να αντικατασταθεί στο νομοσχέδιο η λέξη "γάμος" με τη λέξη "ένωση" προκειμένου να καθησυχαστούν οι πιο συντηρητικοί.

"Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Η ιστορική τους κίνηση θα βοηθήσει την κοινωνία της Ταϊβάν να σημειώσει μεγάλη πρόοδο", πρόσθεσε η Γιοτάκα.

Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα να παντρεύονται. Τότε είχε δώσει διορία στο κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία μέσα σε δύο χρόνια, ως τις 24 Μαΐου 2019, διευκρινίζοντας ότι αν δεν τον κάνει, ο γάμος για όλους θα τεθεί σε ισχύ ούτως ή άλλως.

Ωστόσο η αντιπολίτευση κινητοποιήθηκε διοργανώνοντας τον Νοέμβριο μια σειρά δημοψηφισμάτων στα οποία η πλειοψηφία απέρριψε την ιδέα ότι ο γάμος μπορεί να οριστεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει τώρα, δηλαδή ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, κάτι που μείωσε σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων είχαν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Ταϊπέι αναμένοντας την ιστορική ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.