Αρχές Ιουνίου το χρονοδιάγραμμα παραίτησης της Μέι

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συμφώνησε με τα μέλη της Επιτροπής 1922 που εκπροσωπούν την κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος να εκθέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος και της χώρας μετά από την τέταρτη απόπειρα να περάσει τη συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αυτή η τέταρτη απόπειρα θα γίνει με κατάθεση του εφαρμοστικού νομοσχεδίου του Brexit την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Η κα Μέι είχε το μεσημέρι συνάντηση με τους επικεφαλής της Επιτροπής 1922.

Μετά από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του κομματικού οργάνου σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση, μετά από τη νέα ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας του Brexit, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης της πρωθυπουργού.

Η κα Μέι έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί όταν περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, που αποτελεί το βασικό σκέλος της συμφωνίας του Brexit.

Καθώς όμως τα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή είναι ακόμα κατά της συμφωνίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές απαιτούσαν να τους δοθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της πρωθυπουργού και για την περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί για τέταρτη φορά.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν η κα Μέι και ο σερ Γκρέιαμ, αναφέρεται ότι η πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων θα υπάρξει νέα συνάντηση της πρωθυπουργού με την Επιτροπή 1922 «ώστε να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος».

Εν τω μεταξύ, σε εκδήλωση στο Μάντσεστερ ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο