KOΣΜΟΣ


Γιατί οι ΗΠΑ υποβάλουν σε τεστ DNA μετανάστες που θέλουν να μπουν στη χώρα

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ εξετάζει τα επόμενα βήματά του αναφορικά με την πραγματοποίηση εξετάσεων DNA σε μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από τη νότια συνοριακή γραμμή με το Μεξικό, μετά την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μεταδίδει το CNN.

 
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ εξετάζει τα επόμενα βήματά του αναφορικά με την πραγματοποίηση εξετάσεων DNA σε μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από τη νότια συνοριακή γραμμή με το Μεξικό, μετά την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μεταδίδει το CNN.

Το DHS προχώρησε στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος των εξετάσεων DNA προκειμένου να επιβεβαιώσει τις ταυτότητες των μεταναστών που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Η άμεση σχετική εξέταση (rapid DNA testing) γίνεται μέσω λήψης επιχρίσματος, ενώ κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορούν να γίνουν γνωστά μέσα σε περίπου 90 λεπτά.

“Συνεχίζουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα του DNA και ειδικότερα σε περιπτώσεις τις οποίες αξιολογούμε ότι χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης στην όλη διαδικασία,” δήλωσε η Αλίζα Έρικς υπηρεσιακή βοηθός διευθύντρια στην αρμόδια υπηρεσία ερευνών του DHS για την συνοριακή ασφάλεια ((ICE).

Η ICE έχει ενημερώσει σχετικά με το πρόγραμμα των εξετάσεων DNA τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΑλίναν, σύμφωνα με την Έρικς.

Πριν από την υλοποίηση του προγράμματος των εξετάσεων DNA, προσωπικό της υπηρεσίας ICE είχε αναπτυχθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ από τον Απρίλιο, προκειμένου να εντοπίσει υποθέσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και την χρήση πλαστών εγγράφων “για την δημιουργία ψεύτικων οικογενειών.”

Κατά την παρούσα περίοδο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 130 στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας ερευνών του DHS.

Από την περασμένη Παρασκευή, ομάδες ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με την συμμετοχή πρακτόρων, αλλά και ειδικών έχουν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με 562 οικογένειες οι οποίες εντοπίστηκαν να έχουν κάποιο είδος πλαστών εγγράφων.

Οι υπηρεσίες του DHS εντόπισαν 95 περιπτώσεις ψεύτικων οικογενειών μέσω της διαδικασίας των συνεντεύξεων κι άλλες 176 περιπτώσεις επίσης, ψεύτικων οικογενειών, που εντοπίστηκαν μέσω της προσκόμισης πλαστών εγγράφων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ο χρονικός περιορισμός της διάρκειας κράτησης των παιδιών μεταναστών μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέους μετανάστες, καθώς εγγυάται την απελευθέρωση τους, ωθώντας μερικούς από τους μετανάστες να προσποιούνται ότι είναι μέλη κάποιας μεταναστευτικής οικογένειας.

Η προοπτική μιας συνέντευξης ή πιο πρόσφατα μιας εξέτασης DNA οδήγησε μερικούς από τους μετανάστες που προσποιήθηκαν ότι ανήκουν σε κάποια οικογένεια να παραδεχτούν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν κάποια συγγενική σχέση, σύμφωνα με την Έρικς.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι μετανάστες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν οικογενειακή σχέση μεταξύ τους, η ICE ανέφερε τους ενήλικους μετανάστες για την έναρξη διαδικασίας άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον τους, ενώ παρέδωσε τους ανήλικους που αυτοί συνόδευαν για φροντίδα στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Στις αρχές του μήνα, πράκτορες της υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων συνέλαβαν έναν άντρα από την Ονδούρα που προσπαθούσε να διασχίσει τον ποταμό Ρίο Γκράντε από το Μεξικό προς το Τέξας, έχοντας μαζί του ένα βρέφος ηλικίας έξι μηνών, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας του Τέξας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του DHS ανέκριναν τον άντρα με τα στοιχεία Αμίλκαρ Γκουίζα-Ρέγες και διαπίστωσαν ότι είχε μαζί του πλαστά έγγραφα, ενώ ομολόγησε ότι το βρέφος δεν ήταν δικό του.

Η περίπτωση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως σπάνια από την Έρικς, με δεδομένο ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στις ΗΠΑ και παραπλανητικά τα παρουσιάζουν ως δικά τους, είναι συνήθως, μέσης εφηβικής ηλικίας.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος των εξετάσεων DNA αναλύονται, η Έρικς δήλωσε μερικές ψεύτικες οικογένειες έχουν εντοπιστεί, ενώ κάποιες άλλες έχουν κάποιους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των οικογενειών που είναι ψεύτικες, αλλά και για τον ακριβή αριθμό των πραγματικών οικογενειών των μεταναστών.

Το DHS βρίσκεται αντιμέτωπο με μία μεγάλη ροή μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Μερικοί από αυτούς, είναι μέλη οικογενειών, ενώ έχει σημανθεί συναγερμός από τον αυξημένο αριθμό των περιπτώσεων, με σημεία αναφοράς μετανάστες που προσπάθησαν ψευδώς να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους, ως μέλη μεταναστευτικών οικογενειών, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου υπουργείου έχει καταγραφεί αύξηση 315% “στις υποθέσεις ενηλίκων με μικρά παιδιά που εμφανίζονται ως μέλη της ίδιας οικογένειας” μεταξύ του Οκτωβρίου του 2017 και του Φεβρουαρίου του 2018.

“Οι περιπτώσεις ‘ψεύτικων οικογενειών’ εντοπίζονται παντού. Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως μαριονέτες,” είχε χαρακτηριστικά δηλώσει η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν σε μία ομιλία της τον Μάρτιο.
Παράλληλα, η Νίλσεν είχε δηλώσει ότι το DHS είχε εντοπίσει “δίκτυα ανακυκλούμενης χρήσης παιδιών” στα οποία τα παιδιά χρησιμοποιούνταν επαναληπτικά, σε μια προσπάθεια να εισέλθουν και να απελευθερωθούν στις ΗΠΑ.

Από την 21η Δεκεμβρίου 2018 η ICE απελευθέρωσε περισσότερες από 177.000 οικογένειες μεταναστών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας.


 
Κίνα προς Καναδά: Να πάψει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ
Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά αξίωσε χθες βράδυ από την καναδική κυβέρνηση να «πάψει άμεσα να...
19.08.2019, 07:56
Ουγκάντα: Τουλάχιστον 10 νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν φορτηγό που μετέφερε βενζίνη εξερράγη στο δυτικό τμήμα της...
19.08.2019, 07:33
ΗΠΑ-Κίνα: Ο Τραμπ δεν θέλει συναλλαγές με την Huawei
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε χθες Κυριακή ότι δεν θέλει το δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται...
19.08.2019, 07:28
Γιβραλτάρ: Αναχώρησε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο
Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πιάστηκε στην αρπάγη διπλωματικής κρίσης και κρατήθηκε για εβδομάδες από τις...
19.08.2019, 07:18
Στο έλεος των πλημμυρών η Κωνσταντινούπολη
Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι που δεν περίμενε κανείς μετατράπηκαν σε άγρια ποτάμια και χέιμαρρους. Αλλού...
18.08.2019, 22:50
Γκραν Κανάρια: Mαίνεται η πυρκαγιά - Πάνω από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν
Πάνω από 6.000 πυροσβέστες και 11 εναέρια μέσα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ πάνω από 10...
18.08.2019, 21:48
Δεν είναι σε θέση να αποβιβαστούν στην Ισπανία οι μετανάστες του Open Arms
«Είναι αδιανόητο να πλέουμε για έξι ημέρες∙ τόσο θα μας πάρει μέχρι να φθάσουμε στην Αλχεθίρας»,λένε...
18.08.2019, 19:17
Τουρκία: Συνελήφθησαν 330 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο
Η ακτοφυλακή στην περιοχή Κιουτσούκουγιου της δυτικής επαρχίας Τσανάκαλε ανέφερε πως πραγματοποίησε επτά...
18.08.2019, 18:50
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και πάλι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ
Η εικόνα των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και δεν έχουν προηγούμενο στην πρώην βρετανική...
18.08.2019, 18:19
Όχι και από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ σε ΗΠΑ για κράτηση του Grace 1
Το Γιβραλτάρ είχε συλλάβει στις 4 Ιουλίου το δεξαμενόπλοιο Grace 1, με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη...
18.08.2019, 17:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.