KOΣΜΟΣ


«Μάχη» στις Βρυξέλλες για την προεδρία της Κομισιόν-«Καρφί» Βέμπερ για Τσίπρα

Η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και οι διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριάρχησαν στο μεγάλο και τελευταίο debate των έξι βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είχε αναφορές και για την Ελλάδα μέσω Βενεζουέλας.

 
Η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και οι διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριάρχησαν στο μεγάλο και τελευταίο debate των έξι βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είχε αναφορές και για την Ελλάδα μέσω Βενεζουέλας.

Περίπου 10 ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές (οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί ψηφίζουν στις 23, οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι στις 24 Μαίου, τέσσερις χώρες στις 25 και όλες οι υπόλοιπες στις 26) ο Μάνφρεντ Βέμπερ από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), ο Φρανς Τίμερμανς, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE) η Σκα Κέλερ από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) και ο Νίκο Κουε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL), παρουσιάσαν τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια και κάλεσαν τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Οι αναφορές για την Ελλάδα δεν έλλειψαν από το τελευταίο debate, καθώς οι δημοσιογράφοι που συντόνιζαν τη συζήτηση έθεσαν το ερώτημα της ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό νότο και της υψηλής ανεργίας, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. Οι έξι υποψήφιοι προσπάθησαν να αποφύγουν την ευθεία απάντηση για τη χώρα μας και αναφέρθηκαν στην Πορτογαλία, με τον κ. Τίμερμανς να κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την επιβολή πολιτικών λιτότητας σε χώρες του ευρωπαικού Νότου, με τον κ. Βέμπερ να απαντά ότι ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανήκουν στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών. 

Αναφορά στην Ελλάδα μέσω... Βενεζουέλας 

Ωστόσο ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την πρότασή του να καταργηθεί η ομοφωνία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Επί τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση για την καταδίκη του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, επειδή κάποιοι από την Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να το μπλοκάρουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μεταναστευτικό 

Για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι η χρειάζεται να γίνεται έλεγχος όσων ζητούν άσυλο στις πρώτες χώρες υποδοχής και για αυτό ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των ανδρών και γυναικών της Frontex στα 20.000 άτομα. Σύμφωνα με τον υποψήφιο του ΕΛΚ χρειάζεται επίσης ένα “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Αφρική τονίζοντας ότι θα ορίσει έναν Επίτροπο που θα ασχολείται με την Αφρική. “Βρέθηκα σε πολλές χώρες της Ένωσης τον τελευταίο καιρό. Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους φόβους αλλά και τις ίδιες ελπίδες για το μέλλον. Ζητώ μια Κομισιόν που θα είναι κοντά κοντά στους πολίτες. Μια Κομισιόν μια νέας απαρχής ώστε με αισιοδοξία να δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ο Φρανς Τίμερμανς, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), τόνισε ότι χρειάζεται μια ασφαλής Ευρώπη που προϋποθέτει μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλληλεγγύη όχι μόνο για όσα μας αρέσουν αλλά ακόμα και σε πράγματα που δεν μας αρέσουν Αν χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα τότε σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι σύνορα εντός της ΕΕ» τόνισε. 

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), δήλωσε ότι η μετανάστευση πάντα θα υπάρχει λόγω κλιματικής αλλαγής ή οικονομικών προβλημάτων, αλλά οι πολίτες θέλουν να δώσουμε νόμιμες λύσεις. Δεν γίνεται να εχουμε ανθρώπους χωρίς κανένα έγγραφο που περιφέρονται στην Ευρώπη. 

Ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE) ζήτησε μια Κομισιόν που θα σέβεται και δεν θα επιβάλει στις εθνικές κυβερνήσεις. «Αυτήν την ένωση θέλω να εξασφαλίσω. Δεν θα επαναλάβω το λάθος να δέονται μετανάστες, αυτό δίχασε περισσότερο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μετανάστευσης, το εμπόριο ανθρώπων και να ανοίξουμε κέντρα ταυτοποίησης εκτός Ευρώπης και να υπάρξουν συμφωνίες επανεισδοχής». 

Ο Νίκο Κουέ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL) υποστήριξε ότι η μετανάστευση είναι ένα ανθρώπινο δράμα και ο ίδιος είναι γιος παράνομου μετανάστη . «Ο πατέρας μου ήρθε χωρίς χαρτιά στο Βέλγιο από την Ισπανία για να γλιτώσει από το καθεστώς του Φράνκο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι ευκαιρία. Δεν τίθεται θέμα εισβολής. Οι μετανάστες αποτελούν το 0,5% του πληθυσμού είναι μετανάστες και μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση της Ευρώπης».

Οικονομία 

Για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την μείωση της ανεργίας ο κ. Βέμπερ υποστήριξε ότι χρειάζεται μια πιο καλή λειτουργία της κοινής αγοράς. Ο κ. Βέμπερ ζήτησε μάλιστα να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες από τα 16 τους χρόνια, ώστε και οι νεότεροι να συμμετέχουν στις εξελίξεις. «Οι νέοι στην Πορτογαλία ζητούν εργασία, όχι ελάχιστο μισθό. Χρειάζονται θέσεις εργασίας για να κερδίσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο ίδιος. Απαντώντας μάλιστα στον κ. Τίμερμανς που κατηγόρησε το ΕΛΚ για την επιβολή λιτότητας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανήκουν στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών». 

Ο Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η πολύ υψηλή ανεργία προκαλεί προβληματισμό αλλά τόνισε ότι τα αίτια είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα και ζήτησε τη στήριξη των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων για μια ευρύτερη συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και πολλές επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία», δήλωσε ο κ. Τίμερμανς προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ρωτάμε πότε και αν θέλει να πληρώσει φόρο η Amazon». 

Από την πλευρά της η κυρία Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος, ιδίως αν είσαι γυναίκα και αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. «Δίχως θέσεις απασχόλησης δεν υπάρχει μέλλον χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομία για να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Για μένα φορολογικός παράδεισος είναι εκεί που όλοι πληρώνουν τους φόρους τους. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρή εμπορικά, πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε εμάς τους ίδιους πρέπει να βοηθάμε τις επιχειρήσεις μας όταν δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό εκτός Ευρώπης».

Ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη δήλωσε ότι δεν είναι η Επιτροπή αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις. «Εμείς πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις εταιρίες», τόνισε. Η Σκα Κέλερ, από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αναφέρθηκε σε μια κοινωνική και πράσινη Ευρώπη που ελέγχει αν οι εταιρείες βλάπτουν το περιβάλλον. «Η λιτότητα έκανε πολύ κακό στις κοινωνίες και στους πολίτες, χάθηκαν θέσεις εργασίας. Να σταματήσουμε την επιχορήγηση σε εταιρείες που παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο Νίκο Κουέ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά υπογράμμισε ότι υπήρχε ευρωπαϊκή ενότητα αλλά επιλέξαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές λιτότητας στον ευρωπαϊκό χώρο και για αυτό στρέφονται στον Σαλβίνι στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες εκλέγουν ακραία κόμματα. 

Περιβάλλον – μέλλον της ΕΕ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε ότι υποστηρίζει μια οικονομία μηδενικής εκπομπής διοξιδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 αλλά όχι εις βάρος των πολιτών. «Να υπάρχει σοβαρότητα, όσοι καταγγέλλουν τα σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή να προστατεύονται και όχι να διώκονται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρότασή του για την κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων ο κ. Βέμπερ έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας. «Χρειαστήκαμε περίπου τέσσερις εβδομάδες για μια θέση κατά του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο επειδή κάποιοι από τη ν Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να την μπλοκάρουν». Ο κ. Βέμπερ ζήτησε επίσης τη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για το κράτος δικαίου και κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τα θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
To viral βίντεο με το κατηγορητήριο YouTuber κατά του κόμματος της Μέρκελ
Το viral βίντεο διάρκειας 55 λεπτών που ανάρτησε στο Διαδίκτυο ο χρήστης Rezo το Σάββατο έχει τίτλο "Η...
23.05.2019, 21:19
Έρευνα για δολοφονία σε οίκο ευγηρίας με βασική ύποπτη μια γυναίκα 102 ετών
Το περασμένο Σάββατο, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μια υπάλληλος του γηροκομείου, στο Σεζί-σιρ-Μαρν, στα...
23.05.2019, 20:15
Βραζιλία: «Καλλιστεία» υιοθεσίας ορφανών παιδιών προκαλούν σάλο
Περίπου 18 ορφανά παιδιά υποχρεώθηκαν να περπατήσουν σε πασαρέλα σε εμοπρικό κέντρο στο Μάτο Γκρόσο της...
23.05.2019, 19:55
Εισαγγελική δίωξη κατά της επικεφαλής του CHP για προσβολή του Ερντογάν
Ο έκπτωτος δήμαρχος Ιμάμογλου έμεινε μόλις τρεις εβδομάδες στον δημαρχιακό θώκο, καθώς τα αποτελέσματα των...
23.05.2019, 19:49
Αποζημίωση μαμούθ στον ηθοποιό Τζέφρι Ρας από την Daily Telegraph
Η εφημερίδα The Age αναφέρει ότι το ποσό αυτό, το οποίο λαμβάνει υπόψη του την απώλεια κερδών που υπέστη ο...
23.05.2019, 18:57
Τραμπ για Τίλερσον: Βλάκας με περικεφαλαία
Μύδρους εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ...
23.05.2019, 18:02
Τι αναφέρει ο Τζέιμι Όλιβερ στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους
Στην επιστολή του ο γνωστός παγκοσμίως μάγειρας ευχαριστεί τους εργαζόμενους που προσέφεραν τα μέγιστα από...
23.05.2019, 17:57
Στο Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων οδηγεί την Τουρκία η Wikipedia
Μετά από σειρά προσπαθειών να πετύχει άρση του διετούς μπλόκου, η Wikipedia αποφάσισε να προσφύγει στο...
23.05.2019, 17:56
Ibiza Gate: Κοκαΐνη, ερωτικά βοηθήματα και άγριο σεξ στο τέλος του βίντεο
Τι δείχνουν τα επίμαχα 60 τελευταία λεπτά του επίμαχου υλικού;
23.05.2019, 15:31
Αναβολή στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το Brexit
Αναβλήθηκε η κατάθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων του νομοσχεδίου περί της Συμφωνίας Αποχώρησης που είχε...
23.05.2019, 15:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »