Brexit: Πιέσεις σε Μέι να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τους Εργατικούς

Επιστολή προς την Τερέζα Μέι με την οποία την προτρέπουν να εγκαταλείψει τις συνομιλίες για το Brexit με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυναν 13 πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η επιστολή, που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Times, προειδοποιεί την πρωθυπουργό ότι μια συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραμονή σε μια τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους, όπως ζητούν οι Εργατικοί, θα θυσίαζε το «πιστό κέντρο» του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι πρώην υπουργοί και ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, που εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, προειδοποιούν την κα Μέι ότι μια τέτοια συμφωνία για τη μορφή του Brexit θα της στερούσε τις ψήφους περισσότερων Συντηρητικών βουλευτών από όσες ψήφους Εργατικών βουλευτών θα κέρδιζε.

Μεταξύ εκείνων που υπογράφουν την επιστολή είναι ο πρόσφατα αποπεμφθείς υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο τέως υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, που συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων της πρωθυπουργού.

Η επιστολή συμπίπτει με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο η κα Μέι ενημερώνει τα μέλη της κυβέρνηση για την πορεία των συνομιλιών με τους Εργατικούς.

Η πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με το κόμμα του κ. Κόρμπιν τόσο από τους Brexiteers όσο και από τους Remainers υπουργούς.

Οι μεν Brexiteers θέλουν να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τμήματα της νομοθεσίας περί εφαρμογής του Brexit με παράλληλη νέα προσπάθεια αλλαγών στο αμφιλεγόμενο 'backstop' για τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Οι δε Remainers καλούν την κα Μέι να θέσει σε εφαρμογή το «σχέδιο Β» που είχε εξαγγείλει σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τους Εργατικούς ανέβαιναν άκαρπες, δηλαδή τη διεξαγωγή ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί διαφόρων σεναρίων του Brexit.

Η κα Μέι είχε πει ότι εφόσον οι Εργατικοί δεσμεύονταν να αποδεχθούν τη μορφή του Brexit στην οποία θα κατέληγαν οι βουλευτές, τότε το ίδιο θα έκανε και η κυβέρνησή της.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο