Γιορτή της μητέρας: Πορείες και συγκεντρώσεις σε Κολομβία και Μεξικό (vid)

Πορείες και συγκεντρώσεις με αφορμή τον εορτασμό της γιορτής της ημέρας λαμβάνουν χώρα τόσο στο Μεξικό όσο και στην Κολομβία, θέλοντας να δώσουν έναν διαφορετικό συμβολισμό στην ημέρα.

Ειδικότερα, μητέρες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί πραγματοποίησαν πορεία χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Μεξικού και σε άλλες πόλεις της χώρας, αξιώνοντας την απονομή δικαιοσύνης και διαμαρτυρόμενες για την ανικανότητα των αρχών να βρουν τους δικούς τους που αγνοούνται.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στο Μεξικό, τη χώρα που γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια ένα κύμα βίας που συνδέεται με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

"Γιατί τους ψάχνουμε; Γιατί τους αγαπάμε!", φώναζαν οι περίπου 2.000 διαδηλώτριες στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Πολλές δεκάδες από αυτές, οι οποίες βρίσκονταν στην αρχή της πορείας, κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους που αγνοούνται.

Η διαδήλωση αυτή, η οποία ονομάστηκε "Πορεία για την Εθνική Αξιοπρέπεια", έγινε σε 16 πόλεις της χώρας με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Μητέρας, και αποτελεί πρωτοβουλία περίπου 60 ενώσεων συγγενών αγνοουμένων στη χώρα και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

"Κλαίω εδώ και οκτώ χρόνια. Θέλω μόνο να μάθω τι του συνέβη", δήλωσε στο AFP η 64χρονη Μαρία Γουαδαλούπε Αγκιλάρ, η οποία αναζητά τον γιο της Χοσέ Λουίς, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2011 ενώ πήγαινε σε μια επιχειρηματική συνάντηση στην Γουαδαλαχάρα.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέτισε φόρο τιμής στις Μεξικάνες μητέρες κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά και σημείωσε ότι η σκέψη του στρέφεται ιδιαίτερα σε αυτές "που ψάχνουν τα παιδιά τους που έχουν εξαφανιστεί".

Τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του έτους, η βία έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο Μεξικό με 8.943 δολοφονίες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Χθες Παρασκευή ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε σωφρονιστικό προσωπικό στην Πουέντε ντε Ίξτλα, στην πολιτεία Μορέλος, στο κεντρικό Μεξικό, προκαλώντας τον θάνατο 4 ανθρώπων. Τα πτώματα εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια σε μνημείο αφιερωμένο στις μητέρες σε αυτήν την τοποθεσία.

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τα τέλη του 2006 όταν οι μεξικανικές αρχές άρχισαν "πόλεμο κατά των ναρκωτικών", σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με ειδικούς, η επιχείρηση αυτή που διεξάγεται με τη βοήθεια του στρατού συνέβαλε στην διαίρεση των καρτέλ σε μικρούς και πιο βίαιους εγκληματικούς πυρήνες, οι οποίοι επιδίδονται επίσης σε βιασμούς, απαγωγές και εκβιασμούς.

Συγκεντρώσεις στην Κολομβία

Παράλληλα, συγκεντρώσεις αναμένεται να σημειωθούν αύριο Κυριακή και στην Κολομβία καθώς ο εορτασμός της μητέρας λειτουργεί ως θλιβερή υπενθύμιση της πληθώρας κρουσμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας που συχνά καταλήγουν στον θάνατο του θύματος.

   Αύριο Κυριακή, οικογένειες θα συγκεντρωθούν, τα λουλούδια και το αλκοόλ θα είναι σε πρώτη ζήτηση, τα εστιατόρια θα είναι γεμάτα με κόσμο.

   Στη χώρα των Άνδεων, όμως, η συγκεκριμένη γιορτή είναι μια από τις ημέρες του χρόνου που καταγράφονται τα περισσότερα βίαια επεισόδια, με τις γυναίκες να μετατρέπονται σε θύματα των περισσότερων, συχνά μέσα στα σπίτια τους.

   Ιστορικά, η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία καταγράφει έξαρση περί την Ημέρα της Μητέρας και την ημέρα της γιορτής, όπως και ο δείκτης των ανθρωποκτονιών.

 Ο αριθμός των φόνων στην Κολομβία τις ημέρες πριν από την Ημέρα της Μητέρας και την ίδια την ημέρα της γιορτής κατέγραψε αύξηση τα τελευταία τρία συναπτά χρόνια: σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κολομβίας, πέρυσι συνολικά σκοτώθηκαν 126 άνθρωποι το τριήμερο της Ημέρας της Μητέρας, από 121 το 2017 και 114 το 2016.
   Ο ημερήσιος δείκτης των ανθρωποκτονιών στην Κολομβία, μια χώρα περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, ανήλθε το 2018 στις 34.

   Η Ημέρα της Μητέρας είναι «μια από τις ημέρες της χρονιάς που καταγράφονται τα περισσότερα επεισόδια βίας με θύματα γυναίκες» στην Κολομβία, ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται επίσης «η βία μεταξύ ανδρών», τονίζει η Άνα Γουέμες Γκαρσία, επικεφαλής της υπηρεσίας Γυναίκες στη χώρα.
   Η βία λόγω του φύλου στην Κολομβία συνδέεται με την ανδροκρατική, πατριαρχική κουλτούρα που αποκαλείται machismo.

Αυτό το πρότυπο «τραυματίζει και σκοτώνει γυναίκες, άνδρες, την κοινωνία ως σύνολο (...) ο έλεγχος και η εξουσία πάνω στις γυναίκες από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους, δυστυχώς, ασκείται διά της βίας», συχνά, σύμφωνα με τη Γουέμες Γκαρσία.

   Στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθεί η βία, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Κολομβίας διεξήγαγε εκστρατεία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης με την οποία προέτρεψε τους πολίτες να γιορτάσουν ήρεμα και να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τις γυναίκες αύριο Κυριακή.

   «Οι καυγάδες, η ενδοοικογενειακή βία κι οι επιθέσεις του ενός μέλους της οικογένειας στο άλλο είναι συμπεριφορές που καταγράφονται πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας. Ας αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα», πρότεινε μέσω Twitter το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

   Στη συνεχιζόμενη εκστρατεία ευαισθητοποίησης επιστρατεύθηκαν διασημότητες, ηθοποιοί, νικήτριες διαγωνισμών ομορφιάς και άλλοι, που ανήρτησαν βίντεο και μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. 

«Τις μητέρες μας πρέπει να τις προστατεύουμε με όλη μας την καρδιά», ανέφερε η Γκαμπριέλα Ταφούρ, η Μις Κολομβία, σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε λογαριασμούς της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά την Κριστίνα Βέλες, γραμματέα κοινωνικής ένταξης στην Μπογοτά, η βία την Ημέρα της Μητέρας οφείλεται στον συνδυασμό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της κουλτούρας του ματσίσμο.

 «Όταν εξετάζει κανείς τις υποθέσεις αυτές, ανάμεσα στους λόγους ή τις δικαιολογίες που επικαλούνται οι δράστες είναι συχνά πως δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ή, επίσης, μια αρνητική θεώρηση για τις γυναίκες», εξηγεί η Βέλες.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του δήμου συνέβαλε να μειωθεί ο δείκτης των φόνων και των επεισοδίων βίας στην Μπογοτά το τριήμερο της Ημέρας της Μητέρας από τα 118 κρούσματα το 2017 στα 89 το 2018.
   
«Όταν οι άνθρωποι πίνουν, έρχονται στην επιφάνεια άλυτες διαφορές των οικογενειών», επισήμανε η Βέλες.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ