Ανησυχία Βρετανίας για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Χαντ αναφέρει: «Ανήσυχος από την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να υποστηριχθεί μία λύση».

Ο κ. Χαντ έχει δεχθεί επιστολές από Βρετανούς βουλευτές για το θέμα, όπως τους Συντηρητικούς βουλευτές Τερέζα Βίλιερς και Μάθιου Όφορντ, αλλά και τον Στίβεν Γκέθινς του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας.

Καταδίκη από Συντηρητικούς βουλευτές 

«Άνομη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου, Τερέζα Βίλιερς την τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.

Εγείροντας το ζήτημα κατόπιν ενημέρωσης από Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της και μέλη του κόμματος, η φιλοκύπρια βουλευτής πρόσθεσε ότι προξενεί «σοκ» το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια πραγματοποιείται από χώρα σύμμαχο της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή η Βουλή πρέπει να έχει την ευκαιρία να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες», συμπλήρωσε η Τερέζα Βίλιερς.

Απαντώντας, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, που έχει την ευθύνη για την κυβερνητική ατζέντα στο κοινοβούλιο, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και προέτρεψε την κα Βίλιερς να το εγείρει στην επόμενη συνεδρία με ερωτήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής προς τον υπουργό Εξωτερικών, στις 14 του τρέχοντος μήνα.

Η κα Λέντσομ επαίνεσε την κα Βίλιερς για την επισήμανση στη Βουλή «ενός τόσο σημαντικού ζητήματος».

Επιπλέον, η κα Βίλιερς και ο συνάδελφός της Συντηρητικός βουλευτής στην περιοχή του Μπάρνετ του βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ απηύθυναν επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, προτρέποντάς τον να καταδικάσει την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καταδικάζω αυτή την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου και είναι σοκαριστικό που υπεύθυνη για αυτό είναι μία σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Μόνο η κυπριακή κυβέρνηση έχει το νομικό δικαίωμα να εξουσιοδοτεί δραστηριότητες γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της. Τα μέλη της βρετανοκυπριακής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην περιφέρειά μου, ανησυχούν βαθιά για αυτή την παραβίαση της ΑΟΖ. Για αυτό το έθιξα στη Βουλή», δήλωσε η Τερέζα Βίλιερς.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα είναι αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ενώ «αναζωπυρώνονται» οι εντάσεις κατ' αυτόν τον τρόπο από την Τουρκία. 

«Είναι ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος γιατί η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει αυτή την εισβολή και να αρχίσει να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διαφυλάσσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Εγώ και ο συνάδελφός μου Μάθιου Όφορντ εγείρουμε το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών για να τον καλέσουμε να καταδικάσει αυτό που έχει κάνει η Τουρκία», συμπλήρωσε η κα Βίλιερς.

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει θίξει στον υπουργό Εξωτερικών και ο έτερος Συντηρητικός βουλευτής της ίδιας περιοχής, Μάικ Φρηρ.

Στην επιστολή των βουλευτών προς τον Τζέρεμι Χαντ διατυπώνεται βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, που χαρακτηρίζονται «απαράδεκτες και αντικρουόμενες με το διεθνές δίκαιο».
 
Επισημαίνονται οι επιπτώσεις των ενεργειών αυτών στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών λύσης και παροτρύνεται ο Τζέρεμι Χαντ να τις καταδικάσει.

Τονίζεται επίσης η «τεράστια απογοήτευση» των Κυπρίων της Βρετανίας και η ανάγκη να ζητηθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο