Κόρμπιν: «Δύσκολες» οι συνομιλίες με την κυβέρνηση για το Brexit

Ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν υποβάθμισε τις αναφορές περί προόδου στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για το Brexit.

Σε ομιλία του κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις ευρωεκλογές, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι «μέχρι στιγμής σε αυτές τις συνομιλίες δεν έχει υπάρξει κάποια μεγάλη προσφορά και οι κόκκινες γραμμές παραμένουν».

Συμπλήρωσε ότι «είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι μια κυβέρνηση που αποσυντίθεται».

Επανέλαβε ότι οι Εργατικοί επιδιώκουν ως προτεραιότητα ένα «μαλακό» Brexit, κρατώντας ως επιλογή στο τραπέζι το δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά πολλές φορές στην ομιλία του προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι το Brexit δεν πρέπει να είναι η διαχωριστική γραμμή στη βρετανική κοινωνία και πολιτική σκηνή.

Είπε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του δεν προσπαθεί να κερδίσει τις ψήφους μόνο των υποστηρικτών της εξόδου από την ΕΕ ή μόνο των υποστηρικτών της παραμονής. «Αντιθέτως, απευθυνόμαστε σε όλους. Δεν απολογούμαι για αυτό», είπε ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καλώντας τους πολίτες να απεμπλακούν από τις «ετικέτες» του Leave και του Remain, σημείωσε: «Ποιος θέλει να ζει σε μια χώρα κολλημένη σε αυτό τον ατελείωτο επαναλαμβανόμενο κύκλο; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγη κατανόηση. Ορισμένοι μοιάζει να βλέπουν το ζήτημα από την ανάποδη, μοιάζει να θεωρούν ότι το πρωταρχικό ερώτημα είναι να φύγουμε ή να μείνουμε, σαν αυτό να είναι ο σκοπός. Νομίζω ότι το πρωταρχικό ερώτημα είναι τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε».

Πρόσθεσε ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι «ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους» και ότι μόνο το κόμμα του έχει σχέδιο για να ενώσει τη χώρα. 

Παρά την επιμονή του σε ένα «μαλακό» Brexit, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών, ο κ. Κόρμπιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος. Είπε ενδεικτικά ότι θα ήθελε μια τέτοια πιθανή διαδικασία να θεωρηθεί «θεραπευτική διαδικασία» που θα έβαζε ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση του Brexit.

Εκτίμησε δε ότι η κήρυξη πρόωρων εκλογών «δεν μπορεί να απέχει πολύ».

Ο κ. Κόρμπιν αναφέρθηκε εκτενώς και στο νεοσύστατο Κόμμα του Brexit υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις ευρωεκλογές.

Τόνισε ότι ο κ. Φάρατζ προσφέρει «δηλητήριο» στους πολίτες και ότι το κόμμα του θα πρέπει να θεωρείται το κόμμα του 'no deal'.

Τη δική τους προεκλογική εκστρατεία εγκαινιάζουν σήμερα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος. Το κεντρικό σύνθημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, μάλιστα, είναι το εσκεμμένα αγοραίο «σκ...ά στο Brexit».

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία επίσημης έναρξης της προεκλογικής του εκστρατείας. Το πιθανότερο θεωρείται ότι είναι πως δε υπάρξει τέτοια επίσημη έναρξη, ίσως ούτε καν προεκλογικό μανιφέστο, από τη στιγμή που το Συντηρητικό Κόμμα είχε ταχθεί κατά της διενέργειας ευρωεκλογών στη χώρα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο