Το Ιράν παγώνει κάποια «εθελοντικά» κομμάτια της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Την αναστολή ορισμένων τμημάτων της συμφωνίας του 2015, η οποία ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμά του, αποφάσισε το Ιράν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο IRNA μεταδίδει πως η Τεχεράνη παρέδωσε σε πρεσβευτές επιστολές με τις οποίες ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ενημερώνει πως θα διακόψει την εφαρμογή κάποιων πτυχών της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ διευκρίνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αποσύρεται από την συμφωνία του 2015, αλλά θα πάψει να υλοποιεί ορισμένα μέτρα που έως σήμερα εφάρμοζε οικειοθελώς.

Η κίνηση του Ιράν έρχεται περίπου έναν χρόνο αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την συμφωνία και δρομολόγησε την επιβολή αυστηρών εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιχειρήσει να παρακάμψει τις ποινές και να διασώσει την συμφωνία, με περιορισμένη επιτυχία.

«Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας δεν έχουν την δυνατότητα να ορθώσουν ανάστημα στις πιέσεις των ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Ζαρίφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι επιστολές απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, την Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία, χώρες που προσυπέγραψαν την συμφωνία του 2015.
Πηγή: skai.gr