ΗΠΑ: Μαθητές οι δράστες της επίθεσης σε σχολείο στο Ντένβερ

Δύο μαθητές άνοιξαν πυρ μέσα σε λύκειο επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης στην περιοχή του Ντένβερ την Τρίτη, τραυματίζοντας οκτώ συμμαθητές τους πριν συλληφθούν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αρκετά από τα θύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν, ανέφερε ο Τόνι Σπέρλοκ, ο σερίφης της Κομητείας Ντάγκλας της Πολιτείας Κολοράντο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο σερίφης απέφυγε να εκφραστεί ερωτηθείς για τα κίνητρα της επίθεσης των δύο μαθητών, εξηγώντας ότι η έρευνα που διενεργείται βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια και δεν θέλει να κάνει υποθέσεις.

Το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Ντάγκλας ανέφερε ότι βοηθοί άκουσαν πυρά με το που έφθασαν στο λύκειο επιστημονικής κατεύθυνσης (Science, Technology, Engineering and Math [STEM] School), στο Χάιλαντς Ραντς, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Ντένβερ.

Η επίθεση διαπράχθηκε πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την 20ή επέτειο της σφαγής στο λύκειο Κολουμπάιν στο κοντινό Λίτλτον, περίπου 8 χιλιόμετρα από το Χάιλαντς Ραντς.

Την 20ή Απριλίου 1999, δύο μαθητές του λυκείου Κολουμπάιν, 17 και 18 ετών, βαριά οπλισμένοι, σκότωσαν μέσα σε μερικά λεπτά 13 ανθρώπους,
12 συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή, πριν αυτοκτονήσουν. Το επεισόδιο αυτό παραμένει μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν διαπραχθεί ποτέ μέσα σε σχολικό ίδρυμα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο απολογισμός θα ήταν πολύ πιο βαρύς αν είχαν πυροδοτήσει τις αυτοσχέδιες βόμβες τους.

Το λύκειο όπου έγινε η χθεσινή επίθεση, στο οποίο φοιτούν περίπου 1.800 μαθητές, παρέμεινε αποκλεισμένο επί ώρες, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επιτόπου.

Γονείς με δάκρυα στα μάτια που έτρεξαν εκεί αναζητούσαν τα παιδιά τους. «Προσπαθώ απλώς να μην κάνω εμετό και να μη βάλω τα κλάματα», είπε στη Denver Post μια μητέρα που περίμενε με αγωνία το παιδί της στο κτίριο που όρισαν οι αρχές. «Αυτό είναι μαρτύριο για τα ανθρώπινα νεύρα», είπε από την πλευρά του ο Μπράιαν Τζόουνς, που περίμενε για πάνω από μια ώρα τον γιο του να βγει από την τάξη του μαζί με τους συμμαθητές του, προσθέτοντας πως πολλοί, γονείς και παιδιά, «έκλαιγαν».