Προεδρικές εκλογές «Ντέρμπι» στον Παναμά: Νίκη για σοσιαλδημοκράτη Κορτίσο

 Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Λαουρεντίνο «Νίτο» Κορτίσο διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής [τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ότι αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στον Παναμά, επικρατώντας του υποψηφίου της δεξιάς Ρόμουλο Ρουξ με μικρή διαφορά -- κάτι λιγότερο από το 2% των ψήφων -- με το 90% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο και τα ως τώρα αποτελέσματα αναρτημένα στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής.

Ο Κορτίσο συγκεντρώνει το 33,01% των ψήφων έναντι 31,09% του Ρουξ, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρικάρδο Λομπάνα, που βρισκόταν στην τρίτη θέση και σε μεγάλη απόσταση από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους (19,46%) αναγνώρισε την ήττα του.

Ο Ρουξ αντιθέτως δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του, ανέφερε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε έναν γύρο στον Παναμά.

Νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες από τις ψήφους του εκλογικού σώματος των 2,8 εκατ. ψηφοφόρων στη μικρή κεντροαμερικανική χώρα, κυρίως γνωστή για τη στρατηγικής σημασίας διώρυγα της, που σημαδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από το εκρηκτικό σκάνδαλο «Panama Papers» και την ενδημική διαφθορά σε πιο τοπικό επίπεδο.

Από τους επτά υποψήφιους για την πενταετή θητεία στην προεδρία -- δεν επιτρέπεται παρά μόνο μία -- ο Κορτίσο, 66 ετών, άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και επιχειρηματίας, θεωρείτο το φαβορί, καθώς υπολογιζόταν πως συγκέντρωνε το 36,1% των προθέσεων ψήφου στην τελευταία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο GAD3 και μεταδόθηκε την Πέμπτη.

 Ο Κορτίσο ήταν υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μαρτίν Τορίχος (2004-2009) αλλά είχε παραιτηθεί εξαιτίας της διαφωνίας του στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είχε συναφθεί με τις HΠΑ. Υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να βελτιώσει το σύστημα εκπαίδευσης, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κράτους, να φροντίσει η οικονομία να αποκτήσει δυναμισμό και να αγωνιστεί εναντίον της φτώχειας και των ανισοτήτων. Έθεσε υποψηφιότητα εκπροσωπώντας το Κόμμα της Δημοκρατικής ΕπανάστασηςPRD.

Ο Ρόμουλο Ρουξ, του κόμματος της Δημοκρατικής Αλλαγής CD, δεξιά, ήταν άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι (2009-2014), ο οποίος του εξέφρασε την υποστήριξή του από το κελί της φυλακής όπου έχει εγκλειστεί.

 Ο νικητής της αναμέτρησης θα διαδεχθεί τον Χουάν Κάρλος Βαρέλα, η δημοτικότητα του οποίου δέχθηκε πλήγμα από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση του κόστους ζωής, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις σοβαρές κρίσεις στους τομείς της υγείας αλλά και της δικαιοσύνης.

Τη διαδικασία παρακολουθεί στενά η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Κίνα, που επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα από τη διώρυγα της οποίας διέρχονται φορτία αξίας 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ