O Ερντογάν εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας - Τι δήλωσε (video)

Ένα ακόμη φαραωνικό έργο, το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, εγκαινίασε επισήμως την Παρασκευή σε μια λαμπρή τελετή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο λόγος για το Caml?ca, που εγκαινιάζεται ύστερα από έξι χρόνια που χρειάστηκαν για την ανοικοδόμησή του. Το επιβλητικό τζαμί βρίσκεται στην κορυφή του μεγαλύτερου λόφου με θέα την ασιατική ακτή του Βοσπόρου, και έχει επικριθεί για την άτολμη αρχιτεκτονική του, που δεν κομίζει κάτι σύγχρονο, αλλά θυμίζει τα τεμένη των σουλτάνων των περασμένων αιώνων, αλλά και την Αγιά Σοφιά. 

Το πολυτελές τζαμί διαθέτει αχανείς χώρους, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει 63.000 πιστούς. Ο κύριος θόλος του τζαμιού έχει ύψος 72,5 μ. και 34 μέτρα διάμετρο – σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερος από αυτήν του Suleymaniye.

emDHA Photo/em

Το τζαμί Caml?ca, με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Hayriye Gul Tolu και Bahar M?zrak. Χρηματοδοτήθηκε από δωρεές σε ειδική εταιρεία που δημιουργήθηκε για την κατασκευή του και κόστισε περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ελέχθη πως ήταν μόλις το ένα τρίτο της αρχικής εκτίμησης.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τζαμί Caml?ca ως «αντίπαλο δέος» στην ιστορία του Οθωμανού σουλτάνου Αχμέτ και του τζαμιού Suleymaniye στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, στην καρδιά της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. 



Δηλώσεις κατά της τρομοκρατίας

Μιλώντας στην τελετή, ο Ερντογάν έδραξε την ευκαιρία για να καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον θρησκευτικών θεσμών σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις σε τόπους λατρείας προέρχονται από την ίδια "σκοτεινή πηγή".

"Οι επιθέσεις στο όνομα της θρησκείας σε τόπους λατρείας ή αθώους πολίτες αποτελούν τρομοκρατία και όχι τζιχάντ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, παροτρύνοντας όλους να απορρίψουν τη βίαιη και πρωτόγονη νοοτροπία που μετατρέπει τους οίκους λατρείας σε ‘’λουτρό αίματος’’.

"Εκείνοι που επιτίθενται σε τζαμιά ή εκείνοι που στοχεύουν στις εκκλησίες μοιράζονται την ίδια σκοτεινή νοοτροπία, είναι όλοι κοινοί εχθροί της ανθρωπότητας", δήλωσε.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητά του "να εκκαθαρίσει το έθνος και την περιοχή από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, το PKK, το FETO, και τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα".