Κλείσιμο

Απώλειες για Τόρις και Εργατικούς στις τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σημαντικές απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα και κέρδη για τα μικρότερα προκύπτουν από τη μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες ψήφισαν για περισσότερες από 8.400 θέσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε 248 μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης της Αγγλίας (όχι στο Λονδίνο) και για 462 θέσεις σε 11 δήμους της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με περισσότερους από τους μισούς δήμους να ξεκινούν την καταμέτρηση σήμερα το πρωί, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως Συντηρητικοί και Εργατικοί έχουν ηττηθεί, χάνοντας την πλειοψηφία που κατείχαν σε αρκετούς δήμους.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κέρδος σε αριθμό δημοτικών εδρών καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, μοιάζει να επιβεβαιώνει την ανάλυση πως τα δύο μεγάλα κόμματα «τιμωρούνται» για τη στάση τους στο Brexit.

Κέρδη καταγράφουν επίσης οι Πράσινοι, που επίσης θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην ΕΕ, όπως και οι πολλοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Έως τις 8:00 το πρωί τοπική ώρα οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχαναν περισσότερες από 80 θέσεις δημοτικών συμβούλων και τρεις δήμους, το Χάρτλπουλ, το Γουίραλ και το Μπολσόβερ, αν και κέρδιζαν το δήμο του Τράφορντ. Δεν κατάφεραν, επίσης, να κερδίσουν τους δήμους του Σουίντον και του Στόουκ-ον-Τρεντ που θεωρούνταν μεγάλοι στόχοι.

Στελέχη του κόμματος παραδέχθηκαν ότι ήταν μία «δύσκολη» εκλογική διαδικασία για το κόμμα, που ήλπιζε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια για την αδυναμία της κυβέρνησης των Συντηρητικών να σημειώσει πρόοδο στο Brexit.

Η απόφαση των Εργατικών
να στηρίξουν ένα μαλακό Brexit ως προτεραιότητα και μόνο αν δεν το πετύχουν να στηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έχει διχάσει τη βάση και τα στελέχη του κόμματος. Θεωρείται ότι οι πολέμιοι του Brexit ψηφοφόροι των Εργατικών θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τον κ. Κόρμπιν.

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, όπως αναμενόταν, χάνουν ήδη πάνω από 400 θέσεις δημοτικών συμβούλων και τον έλεγχο 20 δήμων, αν και κέρδισαν τα συμβούλια του Γουόλσον και του ΒΑ Λίνκολνσιρ. Το κόμμα εκτιμάται ότι «τιμωρείται» κυρίως από ψηφοφόρους υπέρ του Brexit.

Πάνω από 250 δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους κερδίζουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μέχρι στιγμής, όπως και τον έλεγχο οκτώ μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολλά είναι και τα καταγεγραμμένα άκυρα ψηφοδέλτια, πάνω στα οποία οι ψηφοφόροι έγραψαν λέξεις όπως «Brexit» και «προδότες».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο