Βενεζουέλα: Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Καράκας

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Καράκας ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί προσωρινός πρόεδρος από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Νωρίτερα δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αλταμίρα στην συνοικία «προπύργιο» της αντιπολίτευσης στο Καράκας. 

Η ομάδα του Χουάν Γκουαϊδό είχε απευθύνει κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα και συγκεκριμένα την Ταχίρα, την Μονάγκας, την Φαλκόν, την Μπαρίνας, την Αμαζόνας, και την Αράγουα.
 
Την ίδια στιγμή και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας για την εργατική Πρωτομαγιά. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό με ανάρτηση του στο twitter έστειλε μήνυμα στους οπαδούς του ότι τους περιμένει στον δρόμο. «Στους εργάτες μας: Αναγνωρίζουμε την αξία της αξιοπρεπούς εργασίας, που σας προσφέρει ευ ζην και πρόοδο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μισθός που φτάσει σ’ αυτό και ότι τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα σας αγνοούνται. 1η Μαΐου σας συνοδεύουμε στα αιτήματα σας. Τα λέμε στον δρόμο!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό. 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ευχήθηκε στους πολίτες καλή εργατική Πρωτομαγιά. «Χαρούμενη Ημέρα του Εργάτη! Η εργατική τάξη έχει στο πρόσωπο μου έναν πρόεδρο που πάντα θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και τις διεκδικήσεις της, που θα αντιστέκεται στην αυτοκρατορία και τους λακέδες της που θέλουν να πάρουν τα επιτεύγματα μας. Θα αποτύχουν. Θα είμαστε νικητές!», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ