Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί ο Γκουαϊδό

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα που απηύθυνε εχθές στο στρατό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να εξεγερθεί εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οπτικό υλικό που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει στρατιωτικό όχημα να παρασύρει διαδηλωτές έξω από την αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας.

Ο πρώτος απολογισμός από τα χθεσινά επεισόδια είναι σύμφωνα με το CNN, 52 τραυματίες μόνο στο Καράκας. Οι 32 φέρεται να τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, ένας από πυροβολισμό, 16 φέρουν μικροτραυματισμούς ενώ τρεις έφτασαν μέχρι το ιατρικό κέντρο με αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ένας αξιωματικός του στρατού έχει τραυματιστεί από πυρά που δέχθηκε από το πλήθος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλέξανδρος Κακαλάνος, κάτοικος του Καράκας και οδοντίατρος εξέφρασε φόβους  ότι "μπορεί να έχουμε και χειρότερα στη Βενεζουέλα".

"Όταν λέει ο Γκουαϊδό ελάτε να συγκεντρωθούμε φέρνει κόσμο" ανέφερε χαρακτηριστικα και σημείωσε ότι το 80% των πολιτών στην Βενεζουέλα τάσσεται υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.

Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι ο Νικολάς Μαδούρο αναγκάζει κόσμο που δουλεύει σε κρατικές  υπηρεσίες να συγκεντρωθούν υπέρ του.

Σε διάγγελμά του τα ξημερώματα, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη το στράτευμα που - όπως είπε - υπεραμύνθηκε και διέλυσε το πραξικόπημα. Κατονόμασε ως υποκινητές του πραξικοπήματος τον Χουάν Γκουαϊδό και την ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες. Ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις ειδικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν τις εγκληματικές πράξεις των αντιπάλων ενώ έκανε λόγο για τραυματίες στρατιωτικούς. Ανακοίνωσε επίσης ότι επαναφέρει τον Γκουστάβο Γκονσάλες Λόπες στην ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για την απόφασή του αυτή.

Αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης ο στρατός να κινηθεί εναντίον του προέδρου νωρίτερα χθες και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις αρχές της χρονιάς και έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων περίπου πενήντα χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευρωπαϊκών, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από την εξουσία και προέβλεψε ότι η χθεσινή ημέρα θα ήταν η «τελευταία» του στην εξουσία.

Ο Γκουαϊδό απηύθυνε έκκληση
να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μιας μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κάποιων από τους υποστηρικτές του.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην "Επιχείρηση Ελευθερία". Αύριο, 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (...). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.


Αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Έκκληση για "μέγιστη αυτοσυγκράτηση" προκειμένου να αποφευχθεί η βία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορώντας την ότι στρέφεται προς τη βία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Τούρκο προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μέσω twitter καταδίκασε «την απόπειρα πραξικοπήματος» από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. «Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές επιλογές των Βενεζουελάνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της αντιπολίτευσης, τάχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του", έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την πλήρη υποστήριξή του στον Χουάν Γκουαϊδό εξέφρασε η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, προτρέποντας κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική της χώρα, ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η βραζιλιάνικη επικράτεια για να γίνει εισβολή. Τον Χουάν Γουαιδό στηρίζει επίσης η Κολομβία.

Άσυλο από την Βραζιλία ζήτησαν ήδη 25 στρατιωτικοί από τη Βενεζουέλα, αίτημα το οποίο και έγινε δεκτό. Άσυλο από την πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας, ζήτησαν επίσης η ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης ο Λεοπόλντο Λόπεζ, μαζί με τη σύζυγό του και μία από τις κόρες τους. Και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ απαγόρευσε την Τρίτη [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν δρομολόγια που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας σε ύψος κατώτερο των 26.000 ποδών μέχρι νεοτέρας, επικαλούμενη την «αυξανόμενη πολιτική αστάθεια και τις ταραχές» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Σε ανακοίνωση της, η FAA αναφέρει επίσης ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς και από τη Βενεζουέλα -- συμπεριλαμβανομένων εταιρειών με μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη -- ή δρομολόγια που περνούν από τον εναέριο χώρο της πρέπει να φύγουν από τη χώρα ή να αναστείλουν τις πτήσεις αυτές μέσα σε 48 ώρες.

Τον Μάρτιο, ο όμιλος American Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επ' αόριστον τις πτήσεις του προς και από τη Βενεζουέλα.
Πηγή: skai.gr -AMΠΕ