Αμερικανικές κυρώσεις στον υπουργό του Μαδούρο που προσγειώθηκε στην Αθήνα

Κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου προσγειώθηκε και παρέμεινε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον «παγώνει» τυχόν περιουσιακά στοιχεία του Χόρχε Αρεάσα στην αμερικανική επικράτεια, και απαγόρευσε κάθε συναλλαγή αμερικανών πολιτών ή επιχειρήσεων μαζί του. Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν στην δικαστή Κάρολ Παντίγια ντε Αρετουρέτα, η οποία συνδέεται με την σύλληψη του προσωπάρχη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, στα τέλη Μαρτίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τον κ. Αρεάσα πρόσωπο που βρίσκεται «στην προμετωπίδα» των προσπαθειών του Καράκας να «εμποδίσει τις δημοκρατικές φιλοδοξίες» του λαού στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.

Οι νεότερες κυρώσεις αυξάνουν τις πιέσεις στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, το οποίο ήδη δυσκολεύεται να συγκεντρώσει πολύτιμο συνάλλαγμα λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εξαγωγές βενεζουελανού πετρελαίου.

Μετά την σύντομη παραμονή του κ. Αρεάσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας είχαν καταγγείλει στον ΣΚΑΪ πως ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρει αποθέματα χρυσού εκτός Λατινικής Αμερικής ώστε να αγοράσει συνάλλαγμα για το καθεστώς των «τσαβίστας».

«Οι ΗΠΑ δεν θα σταθούν παράμερα […] καθώς το παράνομο καθεστώς Μαδούρο στερεί από τον λαό της Βενεζουέλας τον πλούτο του, την ανθρωπιά του και το δικαίωμα στην δημοκρατία», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μανούτσιν.

Τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στοχεύει «διεφθαρμένους» παράγοντες του καθεστώτος Μαδούρο, «περιλαμβανομένων αυτών που διεξάγων διπλωματία ή εκτελούν δικαιοσύνη» για λογαριασμό του.

Ο κ. Αρεάσα υπηρετεί στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τουλάχιστον από το 2010.

Οι ΗΠΑ και περισσότερες από 50 άλλες χώρες αναγνωρίζουν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Βουλής, Χουάν Γουαϊδό.
Πηγή: skai.gr