Τουρκία: Ξανά στη φυλακή έξι στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet

Έξι μέλη του προσωπικού της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet μεταφέρθηκαν σήμερα στη φυλακή, για να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους, μετά τη δίκη τους για κατηγορίες περί τρομοκρατίας, ανέφεραν δύο από τους δικηγόρους τους.

Οι ποινές τους ήταν κάτω των πέντε ετών. Άλλοι δύο που επίσης καταδικάστηκαν σε λιγότερο από πέντε χρόνια φυλάκισης θα παραμείνουν ελεύθεροι, λόγω του χρόνου που εξέτισαν όσο η δίκη συνεχιζόταν.
Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο καταδίκασε 14 μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet σε ποινές κάθειρξης έως και οκτώ ετών, με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η εφημερίδα είναι από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που έχουν απομείνει στην Τουρκία να ασκεί κριτική στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους, είχαν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους. Τον Φεβρουάριο ένα άλλο δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις τους.

Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί και υποστηρίζουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και στοχεύει στη φίμωση των αντιπολιτευόμενων φωνών.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να καταστείλει οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή.