Το Facebook βάζει στην άκρη 3 δισ. δολάρια λόγω φόβων για πρόστιμο-μαμούθ

Ειδικό απόθεμα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιούργησε το Facebook ώστε να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πρόστιμο-μαμούθ από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Το πρόστιμο, που δεν αποκλείεται να φτάσει έως και τα 5 δισεκ. δολάρια, θα πηγάζει από κατηγορίες για καταστρατήγηση της προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το 2012 το Facebook συμφώνησε ότι δεν θα συλλέγει ούτε θα μοιράζεται προσωπικά δεδομένα χρηστών δίχως την συναίνεσή τους. Η Επιτροπή ερευνά εάν αυτό παραβιάστηκε όταν τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών βρέθηκαν στην κατοχή της Cambridge Analytica, εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που συνεργάστηκε με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σχετικά με την ιδιωτικότητα, την στιγμή που κλιμακώνεται η συζήτηση στο Κογκρέσο για τις πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών.

Ωστόσο, ακόμα κι ένα πρόστιμο της τάξης των 3 έως 5 δισεκατομμυρίων είναι διαχειρίσιμο για το Facebook. Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο ανακοίνωσε ταυτόχρονα έσοδα 15,08 δισεκ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή 26% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων χρηστών ανήλθε σε 1,56 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 8% σε ετήσια βάση, παρά τους φόβους για μείωση των επισκεπτών.

Παρά τους φόβους για το επικείμενο πρόστιμο τα καλά οικονομικά αποτελέσματα οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο της μετοχής της εταιρείας μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά περίπου 50 δισεκ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες.
Πηγή: skai.gr