Κλείσιμο

Ο Πούτιν αυξάνει την πίεση στον Ζελένσκι με ρωσικά διαβατήρια στην Ουκρανία

Την απλοποίηση της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων για τους κατοίκους των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αυξάνοντας απότομα την πίεση στον νεοεκλεγέντα ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι κάτοικοι αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ θα έχουν το εφεξής δικαίωμα να λάβουν ρωσικά διαβατήρια εντός τριών μηνών. Δεδομένου ότι το Κίεβο δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα, εάν μεγάλος αριθμός πολιτών επιλέξει να αλλάξει διαβατήριο η de facto επιρροή της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία θα αυξηθεί σημαντικά.

Ο κ. Ζελένσκι, που αναλαμβάνει καθήκοντα
τον Μάιο, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Ουκρανούς που ζουν «στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη» και ζήτησε την κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων στην Μόσχα μέσω επιβολής κυρώσεων.

Ο πρώην κωμικός, που επικράτησε σαρωτικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, αποκάλεσε την Ρωσία «επιτιθέμενο κράτος» που διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Το διάταγμα Πούτιν «δεν μας φέρνει πιο κοντά στον απώτερο στόχο της εκεχειρίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Ο κ. Πούτιν απέδωσε την απόφασή του σε ανθρωπιστικά κίνητρα. Οι περίπου 3,7 εκατομμύρια κάτοικοι των δύο αποσχισμένων περιοχών είναι υποχρεωμένοι να περνούν στην υπόλοιπη Ουκρανία για να εισπράξουν συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα, καθώς το Κίεβο έχει επιβάλει οικονομικό εμπάργκο στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

«Δεν έχουμε ουδεμία επιθυμία να προκαλέσουμε προβλήματα στις καινούργιες ουκρανικές Αρχές», υποστήριξε.

Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους λόγω των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, που διαρκούν πλέον περίπου πέντε χρόνια, παρά την ανακωχή που συμφωνήθηκε το 2015.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως θα διακόψει την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην Ουκρανία, ενώ εντός του έτους εκπνέει και η σύμβαση πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Η Δύση κατηγορεί την Ρωσία πως στηρίζει εξοπλιστικά και στρατιωτικά τους αντάρτες. Η Μόσχα αντιτείνει πως δεν εμπλέκεται στην ανατολική Ουκρανία κι ότι οι Ρώσοι που έχουν αιχμαλωτιστεί εκεί είναι εθελοντές που δρουν αυτοβούλως.
Πηγή: skai.gr