Ο άνθρωπος που επέζησε από τις 2 μεγάλες ναυτικές τραγωδίες του 20ου αιώνα

Ένας ναυτικός με το όνομα Τζορτζ Μποτσάμπ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που επέζησε από τις δύο μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του 20ου αιώνα, δηλαδή την βύθιση του Τιτανικού και του επιβατικού πλοίου RMS Lusitania. 

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συγγενείς του Τζορτζ Μπότσαμπ, ο ναυτικός είπε ψέματα για την ηλικία του στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του Τιτανικού προκειμένου να πιάσει δουλειά στο πλοίο ως πυροσβέστης. Είπε ότι ήταν 32 ετών ενώ στην πραγματικότητα ήταν 42 ετών. 

Μετά την βύθιση του Τιτανικού από πρόσκρουση με παγόβουνο το 1912 κλήθηκε να δώσει στοιχεία στην βρετανική έρευνα για τον ναυάγιο. Από τα έγγραφα εκείνης της έρευνας προκύπτει ότι άκουσε έναν ήχο σαν κεραυνό την στιγμή της πρόσκρουσης με το παγόβουνο και το νερό είχε φτάσει μέχρι την μέση του όταν του επέτρεψαν να εγκαταλείψει το μηχανοστάσιο. 

Στη συνέχεια ανέβηκε στο κατάστρωμα και βοήθησε τους επιβάτες να ανέβουν στην σωστική λέμβο 13, στην οποία επιβιβάστηκε και εκείνος. «Πήγα στο κατάστρωμα του πλοίου και απέναντι από την δεξιά πλευρά. Είχα το ένα πόδι στο κατάστρωμα και ένα στη βάρκα και βοηθούσα κυρίες και παιδιά να μπουν στην σωστική λέμβο. Είχαμε δυσκολία να κρατήσουμε την λέμβο μακριά από το πλοίο και να εμποδίσουμε το νερό να μπει σ’ αυτήν», ανέφερε ο Τζόρτζ Μπότσαμ. 

Και συνέχισε: «Τραβήξαμε τα κουπιά για να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από την αναρρόφηση του πλοίου καθώς βυθιζόταν. Είδα το πλοίο να βυθίζεται από την πλώρη και μπορούσα ακόμη να δω την πρύμνη. Και μετά και αυτή βυθίστηκε. Ήταν ένας ήχος σαν κεραυνός καθώς βυθιζόταν και άκουγα κραυγές καθώς το πλοίο βυθιζόταν. Θα μπορούσαμε να είχαμε επιστρέψει για άλλους αλλά ήμασταν γεμάτοι (σ.σ. η λέμβος)».

Η οικογένεια του Μπότσαμ, όμως, πιστεύει ότι ο ναυτικός βρισκόταν το 1915 και στο τότε μεγαλύτερο επιβατικό πλοίο του κόσμου, RMS Lusitania όταν βυθίστηκε κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου από μία γερμανική τορπίλη.  

Μετά και την δεύτερη ναυτική τραγωδία ο Τζορτζ Μπότσαμ φέρεται να είπε: «Αρκετά με τα μεγάλα πλοία. Θα δουλέψω σε μικρότερα». 

75 χρόνια μετά τον θάνατο του η οικογένεια του από το Ιστ Γιορκσάιρ τον τίμησε και δήλωσε περήφανη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάσωση κάποιων επιβατών. 

Πηγή: skai.gr