Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία στις αρχές Ιουνίου από τον Τραμπ

Επίσημη κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προσκεκλημένος της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιήσει από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μελάνια, είχε βρεθεί ξανά στη Βρετανία τον Ιούλιο του 2018, τότε για διήμερη επίσκεψη εργασίας.

Το προεδρικό ζεύγος είχε συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η συνάντηση εκείνη είχε διαρκέσει 15 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο ημίωρο.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε επίσης συνομιλίες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά εκτός Λονδίνου, στην εξοχική κατοικία της στο Τσέκερς, εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την επίσκεψη από πολιτικούς και πολίτες.

Ο κ. Τραμπ είχε γίνει δεκτός με πολυπληθείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε βάρος του. Συνολικά η αστυνόμευση της επίσκεψης είχε στοιχίσει σχεδόν 18 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.

Στη συνέχεια είχε επισκεφθεί ένα από τα θέρετρα γκολφ ιδιοκτησίας του στη Σκωτία.

Η επίσημη κρατική επίσκεψη ξένου ηγέτη γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της βασίλισσας, που παραθέτει επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Συνήθως ο επισκεπτόμενος ξένος ηγέτης απευθύνει και ομιλία στα μέλη τόσο της Βουλής των Κοινοτήτων όσο και των Λόρδων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου έχει δηλώσει ότι θα αντιτίθετο σθεναρά στην προοπτική ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ενεργήσει ως οικοδέσποινα σε 109 περιπτώσεις επισήμων κρατικών επισκέψεων στα 67 χρόνια της μοναρχίας της.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο