Αντίποινα για το Κράιστσερτς το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα

Αντίποινα των ισλαμιστών για τους 50 νεκρούς μουσουλμάνους από την επίθεση του Μπρέντον Τάραντ στα τζαμιά του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα με τουλάχιστον 310 νεκρούς και 40 τραυματίες. Την εκτίμηση αυτή έκανε τη Μεγάλη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα, επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

«Αποκαλύφθηκε πλέον πως αυτή η οργάνωση Εθνική Ταουχίτ Τζαμα'άτ, που διέπραξε τις επιθέσεις, είχε στενούς δεσμούς με την JMI», δήλωσε αναφερόμενος προφανώς σε μια οργάνωση γνωστή ως Τζαμαάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν Ινδία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η JMI δημιουργήθηκε πέρυσι και συνδέεται με μια ομώνυμη οργάνωση στο Μπανγκλαντές.

Ο υφυπουργός προσέθεσε πως η Σρι Λάνκα δέχεται διεθνή αρωγή για την έρευνα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις Την ευθύνη για το μακελειό στη Σρι Λάνκα διεκδικεί πάντως και το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΜΑQ, την επίσημη φωνή των τζιχαντιστών 

Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο των δυνάμεων επιβολής του νόμου, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, πράκτορες του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στέλνονται στη Σρι Λάνκα για να βοηθήσουν στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν για πιθανές σχέσεις της οργάνωσης με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές, η αστυνομία της Σρι Λάνκα συνέλαβε έναν Σύρο και τον ανακρίνει για τις βομβιστικές επιθέσεις.


Στο μεταξύ, τη συγκλονιστική στιγμή που ένας καμικάζι εισέρχεται στην Εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού φορώντας ένα σακίδιο πλάτης, λίγα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατέγραψε κάμερα ασφαλείας. 

Με τρομακτική ψυχραιμία ο δράστης διακρίνεται να περνά μπροστά από ανύποπτους πιστούς, χαϊδεύοντας μάλιστα κι ένα παιδάκι στο κεφάλι λίγα λεπτά πριν ανατιναχθεί.

Ένας από τους επιζήσαντες, ανέφερε ότι είδε έναν «πολύ νεαρό άνδρα» να περνά μπροστά από την οικογένειά του.

Πηγή: skai.gr