Χάος στη Σρι Λάνκα: Στους 290 οι νεκροί-13 συλλήψεις υπόπτων (vid+pics)

Τουλάχιστον 290 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 500 τραυματίστηκαν -σύμφωνα με νεότερο απολογισμό- σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, την Κυριακή, αναφέρει η τοπική αστυνομία. 

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 13 συλλήψεις ανδρών στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις επιθέσεις σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Αυτοσχέδια βόμβα κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο εντοπίστηκε κι εξουδετερώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), από πυροτεχνουργούς των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την αστυνομία της Σρι Λάνκα.

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας.

Ο εκπρόσωπος Ρουγουάν Γκουνασεκέρα απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών και σε καθένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία χθες Κυριακή. Επρόκειτο για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

To χρονικό των γεγονότων στη Σρι Λάνκα

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 215 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.


Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 8 εκρήξεις, οι οποίες προκλήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, από βομβιστές αυτοκτονίας.  Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στόχος:

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην Κοτσικάντε
Η εκκλησία του Σαν Σεμπαστιάν στο Νεγκόμπο
Η εκκλησία Ζιόν στην Μπατικαλόα
Το ξενοδοχείο Σίναμον στο Κολόμπο
Το ξενοδοχείο Σανγκρί Λα στο Κολόμπο
Το ξενοδοχείο Κίνγκσμπουργι στο Κολόμπο
Ένα σπίτι κοντά στους Κήπους Μαχαγούιλα στην Ντεματαγκόντα
Κοντά στον ζωολογικό κήπο Ντεχιβάλα στην Λαβίνια 

Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 06:00 τοπική ώρα και ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους. Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις. Ωστόσο καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό και ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε ότι είναι πιθανό μία ομάδα να ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει και προσωρινός αποκλεισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου. 

Τα θύματα

Η πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι πολίτες  της Σρι Λάνκα αλλά και αρκετοί ξένοι υπήκοοι. Τουλάχιστον 5 Βρετανοί φέρονται να είναι ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με το BBC. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν. 

Τρεις Δανοί και δύο Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στον κατάλογο των νεκρών, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ επιβεβαίωσε με ανακοίνωση ότι ένας Ολλανδός σκοτώθηκε στις επιθέσεις. 

Υπάρχουν αναφορές για Τρεις Ινδούς και έναν Πορτογάλο που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα. 

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις 

Οκτώ πρόσωπα συνελήφθησαν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, διευκρινίζοντας ότι τα ονόματά τους δείχνουν πως είναι «ντόπιοι» αλλά οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχουν «σχέσεις με το εξωτερικό».

Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πληροφορίες» για τον κίνδυνο επιθέσεων. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, ο Πατζίθ Τζαγιασουνταρά, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δέκα ημέρες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έλαβε από «υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού», κατά τις οποίες μια ισλαμιστική οργάνωση, η NTJ (National Thowheeth Jama'ath), σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Η οργάνωση αυτή ήταν ως χθες γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

Ως το 2009, η Σρι Λάνκα αποτελούσε θέατρο ενός εξαιρετικά φονικού εμφυλίου που κράτησε δεκαετίες. Σε αυτόν αναμετρώνταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και αυτονομιστές μειονοτικοί Ταμίλ.

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα στη βουδιστική σινχαλέζικη κοινότητα, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, και τη μουσουλμανική μειονότητα. Την περασμένη χρονιά, οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 ημέρες για να βάλουν τέλος στα επεισόδια και τις επιθέσεις εναντίον μειονοτικών μουσουλμάνων στο κεντρικό τμήμα της νήσου.

Εξάλλου, το 2017, η εθνική συμμαχία ευαγγελικών χριστιανών της Σρι Λάνκα κατέγραψε περίπου εκατό περιστατικά επιθέσεων ή ενεργειών εναντίον των χριστιανών στο νησί, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπάρχουν αρκετοί καθολικοί τόσο μεταξύ των Ταμίλ όσο και στις τάξεις της σινχαλέζικης πλειονότητας.



Πηγή: skai.gr