«Θα το τελειώσω σήμερα»: Όταν ο Χίτλερ αποφάσισε το τέλος του στο Βερολίνο

Ένα Αδόλφο Χίτλερ, σκιά του εαυτού του στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, απογοητευμένο και απόλυτα παραιτημένο από τη ραγδαία προέλαση του Κόκκινου Στρατού, παρουσιάζουν τα απομνημονεύματα του Χανς Μπάουρ που επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα με τον τίτλο «Ήμουν ο Πιλότος του Χίτλερ». 

Τα απομνημονεύματα, εκτενή αποσπάσματα των οποίων παρουσίασε η Daily Mail, ρίχνουν περισσότερο φως στις τελευταίες ώρες του Χίτλερ στις 30 Απριλίου με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και τις τελευταίες κουβέντες που αντάλλαξε μαζί του. «Θα το τελειώσω σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χίτλερ, προτού αυτοκτονήσει λίγα λεπτά αργότερα με τη σύντροφο του Εύα Μπράουν που παντρεύτηκε λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του. 

«Ο Χίτλερ ήρθε σε μένα και πήρε τα χέρια μου στα δικά του», γράφει ο Μπάουρ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 96 ετών. «Μπάουρ, θέλω να σού πω αντίο. Έφθασε η ώρα. Οι στρατηγοί μου με πρόδωσαν. Οι στρατιώτες μου δεν θέλουν να συνεχίσουν κι ούτε εγώ μπορώ». 

Baur's wedding day on May 13, 1936 in Munich. Hitler (pictured left) was the pilot's best man.A Baur's friendship with Hitler was sparked in the early 1930s when the pilot was hired to help the Nazi leader campaign around Germany
Ο Χίτλερ ήταν ο κουμπάρος του Μπάουρ

«Προσπάθησα να τον πείσω ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα αεροσκάφη κι ότι θα μπορούσα να τον φυγαδεύσω στην Ιαπωνία ή την Αργεντινή ή κάποιον από τους σεϊχηδες που ήταν όλοι πολύ φιλικοί μαζί του λόγω της στάσης του έναντι των Εβραίων» θυμάται ο Μπάουρ, αλλά ο αρχηγός του Γ’ Ράιχ ήταν αμετάπειστος:

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την πτώση του Βερολίνου. Κι εγώ θα μείνω όρθιος ή θα πέσω με το Βερολίνο. Ένας άνδρας πρέπει να συγκεντρώνει το κουράγιο του για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες και γι’ αυτό το τελειώνω τώρα. Γνωρίζω ότι αύριο θα με καταριούνται εκατομμύρια άνθρωποι, αυτή είναι η μοίρα. Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι σ’ αυτό εδώ το καταφύγιο και φοβούμαι ότι θα χρησιμοποιήσουν αέρια. Υπάρχουν θυρίδες εξαερισμού, το γνωρίζω, αλλά μπορείς να βασιστείς σ’ αυτές;». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Αδόλφος Χίτλερ, εγώ δεν μπορώ. Και θα το τελειώσω σήμερα.

Hitler and Baur exchange warm greetings as they prepare to fly together.A Despite his key role in the FA?hrer's inner circle, Baur claimed he was not involved in the politics of the Third Reich, stating he was 'a pilot, not a politician'
Θερμή χειραψία των δύο ανδρών 

Ο Αδόλφος Χίτλερ χάρισε τότε στον Μπάουρ έναν πολύτιμο πίνακα για τα 12 χρόνια των υπηρεσιών του στο πρόσωπό του, προτού βάλει λίγο αργότερα τέλος στη ζωή του.

Μετά την τελευταία συζήτησή του με τον Χίτλερ, ο Μπάουρ προσπάθησε να διαφύγει από τον σοβιετικό κλοιό, αλλά δέχθηκε πυρά και έχασε το πόδι του. Συνελήφθη στο Βερολίνο από στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και οδηγήθηκε σε σοβιετική φυλακή όπου επί 10 χρόνια υπέστη ανελέητα βασανιστήρια για να αποκαλύψει πληροφορίες για τον Χίτλερ.

Παρά τον σημαίνοντα ρόλο του στον εσωτερικό κύκλο συνεργατών του Αδόλφου, ο Μπάουρ ισχυριζόταν ότι δεν συμμετείχε στις πολιτικές του Γ’ Ράιχ, επιμένοντας ότι ήταν «πιλότος, όχι πολιτικός».

Baur aged 21 during the First World War
Ο Μπάουρ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Μπάουρ, βετεράνος πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε ένας από τους πρώτους χειριστές της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, μεταφέροντας μερικούς από τους ανώτατους υπουργούς του Γ' Ράιχ καθώς και από διάφορους αρχηγούς κρατών όπως τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Η στενή φιλία του με τον αρχηγό του Γ’ Ράιχ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘30, oπότε ο πιλότος προσλήφθηκε για να βοηθήσει την εκστρατεία του Χίτλερ στη Γερμανική επικράτεια. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, ο Χίτλερ έγινε κουμπάρος του Μπάουρ στο γάμο του. Μάλιστα, ο Αδόλφος Χίτλερ επέδειξε τους στενούς δεσμούς φιλίας του με τον πιλότο, όταν αγόρασε του αγόρασε αυτοκίνητο επ’ ευκαιρία των 40ων γενεθλίων του! 

Οι Σοβιετικοί παρέδωσαν στις 10 Οκτωβρίου του 1955 τον Μπάουρ στη Γαλλία, όπου παρέμεινε φυλακισμένος έως το 1957. Πέθανε στο Χέρσινγκ της Βαυαρίας το 1993.

King Boris of Bulgaria with Baur after a flight.A After World War II began, Bulgaria proclaimed neutrality but in March 1941,A the expectation of a German victory led Boris to join the Axis
Χϊτλερ και Μπάουρ με τον βασιλιά Μπόρις της Βουλγαρίας