Κλείσιμο

Λονδίνο: Έληξε η κατάληψη της Oxford Street από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές

Έληξε η κατάληψη της Oxford Street από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου απομάκρυνε από το κέντρο της Oxford Street τη ροζ βάρκα που αποτελούσε το σύμβολο των κινητοποιήσεων χιλιάδων περιβαλλοντικών ακτιβιστών της οργάνωσης Extinction Rebellion.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από πέντε ημέρες, δύναμη περίπου 300 αστυνομικών επενέβη ώστε να απομακρύνει τους ακτιβιστές που με βάση τη βάρκα πραγματοποιούσαν κατάληψη στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας.
 
Συνολικά από τη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700 συλλήψεις.

Τι συνέβαινε νωρίτερα 

Πιο δυναμική και παρεμβατική είναι από το μεσημέρι η παρουσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου στα σημεία της πόλης όπου οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές πραγματοποιούν καταλήψεις απαιτώντας την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίκεντρο της αστυνομικής επιχείρησης απομάκρυνσης των ακτιβιστών είναι η Oxford Street. 

Στο κέντρο της οδού, στο Oxford Circus, τα μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion έχουν τοποθετήσει από τη Δευτέρα μία υπερυψωμένη ροζ βάρκα. Πολλοί συγκεντρωθέντες έχουν προσδεθεί με διάφορους τρόπους σε αυτή τη βάρκα. 

Οι περίπου 300 αστυνομικοί στο σημείο έχουν αρχίσει να τους απομακρύνουν, χωρίς για την ώρα να έχει χρησιμοποιηθεί βία. Παράλληλα δεν επιτρέπουν σε περισσότερους ακτιβιστές να προσεγγίσουν αυτό το κεντρικό σημείο της διαμαρτυρίας.

Παρούσα σήμερα στο Oxford Circus ήταν και η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Έμμα Τόμπσον.

Συνολικά από τη Δευτέρα πάνω από 570 ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, κυρίως με την κατηγορία της παρακώλυσης της κυκλοφορίας. Τουλάχιστον σε δέκα εξ αυτών έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, με ορισμένους να έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μέχρι νεωτέρας.

Το πρωί λίγες δεκάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο Χίθροου του δυτικού Λονδίνου. Οι επικεφαλής της Extinction Rebellion είχαν προαναγγείλει για σήμερα κλιμάκωση των διαμαρτυριών τους με «κλείσιμο» του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, είναι η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση από και προς το Χίθροου από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, η ισχυρή αστυνομική παρουσία απέτρεψε την παρεμπόδιση των πτήσεων. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι συγκεντρωθέντες κατάφεραν «να διαταράξουν συναισθηματικά» τη λειτουργία του Χίθροου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο