Κλείσιμο

ΛΔ Κονγκό: Για πρώτη φορά το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για διάπραξη επίθεσης

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε, για πρώτη φορά, την ευθύνη για τη διάπραξη επίθεσης στη ΛΔ Κονγκό χθες Πέμπτη, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια στην «Επαρχία Κεντρικής Αφρικής» του «χαλιφάτου», δύο ημέρες μετά τον θάνατο δύο στρατιωτών κι ενός πολίτη σε ανταλλαγές πυρών.

Οι τρεις θάνατοι σημειώθηκαν σε βίαια επεισόδια την Τρίτη στην Μποβάτα, στην πόλη Μπένι, δήλωσαν μια πηγή προσκείμενη στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και ο επικεφαλής μιας ΜΚΟ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Μπένι είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με δύο μάστιγες, τη δράση ένοπλων οργανώσεων και τη δέκατη επιδημία του Έμπολα που πλήττει τη ΛΔ Κονγκό.

Δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από ανεξάρτητες πηγές ο ισχυρισμός του ΙΚ, που διατυπώθηκε μέσω ενός από τα όργανα προπαγάνδας του, του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ. Το ΙΚ έδωσε εξάλλου υψηλότερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για πέντε στρατιώτες νεκρούς και άλλους τρεις τραυματίες.

Σε αυτή την περιοχή στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό δρουν πάνω από δέκα ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες.

Σύμφωνα με την πηγή στον ΟΗΕ και τον επικεφαλής της τοπικής ΜΚΟ, αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο της επίθεσης επέρριψαν την ευθύνη σε μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF). Αυτή η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση ενδέχεται να έχει δεσμούς με το ΙΚ.

Έκθεση της ομάδας έρευνας για το Κονγκό του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Bridgeway Foundation που είχε δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο ανέφερε ότι η ADF έχει λάβει χρήματα από υποστηρικτή του ΙΚ, εκτιμώντας πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στην οργάνωση, τις ομάδες ανταρτών στο Κονγκό, καθώς και άλλους τζιχαντιστές στην Αφρική.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό, που επιδιώκει να λάβει υποστήριξη από τη Δύση, έχει επιρρίψει στην ADF την ευθύνη για σειρά σφαγών τα τελευταία δύο χρόνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συνήθως χωρίς να παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτό.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν τμήματα του ανατολικού τομέα της αχανούς επικράτειας της ΛΔ Κονγκό, παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από το επίσημο τέλος της εμφύλιας σύρραξης (1998-2003) η οποία στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.