Πόρισμα Μάλερ: Οι απόπειρες Τραμπ και η γραμμή που τον προστάτευσε

Απόπειρες του Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τον ειδικό εισαγγελέα που εξέταζε τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 ή να περιορίσει τις αρμοδιότητές του αποκαλύπτει το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ, το οποίο δόθηκε πριν λίγη ώρα στην δημοσιότητα.

Στην έκθεση, η ομάδα Μάλερ «αδυνατεί» να συμπεράνει εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διέπραξε παρακώλυση Δικαιοσύνης, αν και αρνείται ανοιχτά να τον αθωώσει. Ουσιαστικά παραπέμπει την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του κ. Τραμπ στο Κογκρέσο.

Σημαντικό ρόλο στην στάση της ομάδας Μάλερ φαίνεται πως διαδραμάτισε η πάγια γραμμή του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος εν ενεργεία προέδρου. «Ανησυχίες περί δικαιοσύνης συνέτειναν εναντίον» ενός πορίσματος πως ο κ. Τραμπ διέπραξε αδικήματα, «την στιγμή που δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν κατηγορίες», αναφέρεται στο κείμενο.

Η ομάδα Μάλερ παραθέτει ωστόσο 10 περιστατικά που εξετάστηκαν και καταδεικνύουν πως ο κ. Τραμπ επιχείρησε επανειλημμένα είτε να αποπέμψει τον κ. Μάλερ είτε να θέσει την έρευνα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Όταν ενημερώθηκε για τον διορισμό του κ. Μάλερ, τον Μάιο του 2017, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σε συνεργάτες του ότι πρόκειται για «το τέλος» της προεδρίας του. Επιτέθηκε μάλιστα στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, λέγοντάς του ότι δεν τον «προστάτευσε».

«Θεέ μου. Αυτό είναι φριχτό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Γαμήθηκα», φέρεται να είπε ο κ. Τραμπ. «Πώς μπόρεσες να αφήσεις να συμβεί αυτό Τζεφ;»

Στις 17 Ιουνίου του ίδιου έτους ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε τον επικεφαλής του νομικού γραφείου του Λευκού Οίκου, Ντον ΜακΓκάν, στο σπίτι του και τον διεύθυνε να δρομολογήσει την απομάκρυνση του κ. Μάλερ από την έρευνα με το επιχείρημα ότι έχει σύγκρουση συμφερόντων.

Ο κ. ΜακΓκάν δεν υπάκουσε, αποφασίζοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να εμπλακεί σε μία ενέργεια που θα θύμιζε την εκκαθάριση του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Νίξον αφού ξέσπασε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Στην συνέχεια ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε, ψευδώς, δημοσιεύματα που αποκάλυπταν την επίμαχη συνομιλία και την απειλή ΜακΓκάν να παραιτηθεί.

Δύο ημέρες μετά το άκαρπο τηλεφώνημα στον κ. ΜακΓκάν ο πρόεδρος επιχείρησε να περιορίσει την δικαιοδοσία της έρευνας Μάλερ. Κάλεσε στο Οβάλ Γραφείο τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, Κόρι Λεβαντόφσκι, και του ζήτησε να διαβιβάσει στον κ. Σέσιονς μήνυμα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εστιάσει την έρευνα στην αποτροπή ξένων παρεμβάσεων σε μελλοντικές εκλογές.

Το μήνυμα ουδέποτε παραδόθηκε στον κ. Σέσιονς, και ο κ. Τραμπ επέκρινε σφόδρα τον υπουργό Δικαιοσύνης του σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times» τον Ιούλιο.

Άλλα ύποπτα περιστατικά ήταν η απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, η οποία φαίνεται πως συνδέεται με την άρνησή του να δηλώσει δημόσια ότι ο πρόεδρος δεν ήταν υπό έρευνα, και η στάση του προέδρου έναντι του πρώτου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Ο τελευταίος παραιτήθηκε μετά από έναν μήνα θητείας αφότου παραδέχτηκε πως είπε ψέματα για επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Συνολικά, όπως είχε προαναγγελθεί, η έρευνα Μάλερ εντόπισε πλειάδα επαφών ανάμεσα στην προεκλογική καμπάνια Τραμπ και Ρώσους που συνδέονταν με την Μόσχα.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι εν λόγω επαφές ισοδυναμούν με εσκεμμένη και συντονισμένη προσπάθεια των δύο πλευρών να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα (λογοκριμένο) ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr