Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για μηνύσεις κατά ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κούβα

Τον δρόμο για κατάθεση αμερικανικών μηνύσεων εναντίον ευρωπαϊκών και καναδικών που δραστηριοποιούνται στην Κούβα άνοιξε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως από τις 2 Μαΐου αμερικανοί πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να μηνύουν ξένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν οικόπεδα ή ακίνητα τα οποία κατασχέθηκαν από το κουβανικό καθεστώς μετά την επανάσταση του 1959, ανατρέποντας την πάγια θέση της Ουάσιγκτον που ίσχυε τα τελευταία 22 χρόνια.

Δεκάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κούβα, ειδικά ισπανικές, και πλέον θα είναι ευάλωτες σε μηνύσεις στα αμερικανικά δικαστήρια.

Η κίνηση των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε συντονισμό με τον Καναδά.

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν με νόημα πως τυχόν αμερικανικές μηνύσεις μπορεί να γίνουν στόχος αντεκδικήσεων σε ευρωπαϊκά και καναδικά δικαστήρια, επομένως η ενέργεια των ΗΠΑ «μπορεί μόνον να οδηγήσει σε ένα αχρείαστο σπιράλ νομικών ενεργειών».

Η κίνηση της Ουάσιγκτον αποτελεί επίσης σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της Αβάνας να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό, και αντανακλά την αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω της κουβανικής στήριξης στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στην Βενεζουέλα.

Ο κ. Πομπέο ανέφερε πως η ανατολή είχε αποφασιστεί «με την ελπίδα» ότι η Κούβα θα μετατραπεί σε δημοκρατία. Προσέθεσε αιχμηρά πως η κυβέρνηση Τραμπ «αναγνωρίζει την πραγματικότητα» και δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική κατευνασμού έναντι της Αβάνας.

«Οι δικτάτορες αντιλαμβάνονται τον κατευνασμό ως αδυναμία», είπε.
Πηγή: skai.gr