Παναγία των Παρισίων: Ο ιερέας που έσωσε το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία ενός ατρόμητου ιερέα που το βράδυ της Δευτέρας αψήφισε τις τεράστιες φλόγες που κατέκαιγαν την Παναγία των Παρισίων και μπήκε στο ναό προκειμένου να σώσει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Ο ατρόμητος ιερέας Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ ρίσκαρε τη ζωή του και τα έβαλε κυριολεκτικά με τις τεράστιες φλόγες που με λύσσα κατάπιναν την Παναγία των Παρισίων και έσωσε το Ακάνθινο Στεφάνι του Ιησού αλλά και άλλους ανεκτίμητους θησαυρούς.

Ο Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ, εφημέριος της Πυροσβεστικής Πυροσβεστικής του Παρισιού, κατάφερε με τον ηρωισμό του να σώσει το ευλογημένο εξαπτέρυγο και το ακάνθινο στέμμα - δύο πολύτιμα σύμβολα του επιβλητικού καθεδρικού ναού. Το στεφάνι με τα αγκάθια θεωρείται ως το απομεινάρι του στεφάνου που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού Χριστού κατά την σταύρωση. Εφτασε στο Παρίσι το 1238 από τον γάλλο μονάρχη Λουδοβίκο Θ’. Το ιερό αντικείμενο βρίσκεται σε περίτεχνη χρυσή θήκη που φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού και εμφανίζεται μόνο περιστασιακά για να το δει ο κόσμος.



AP Photo/Remy de la Mauviniere

 Ο ίδιος φοβόταν ότι και τα δύο θρησκευτικά αντικείμενα θα χάνονταν από τη φωτιά που έπληξε το ιστορικό μνημείο. «Ο πατέρας Φουρνιέ είναι απόλυτος ήρωας», είπε ένα μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Δεν έδειξε κανέναν φόβο καθότι αναζήτησε τα κειμήλια μέσα στον καθεδρικό ναό και βγήκε αφότου βεβαιώθηκε ότι σώθηκαν. Ασχολείται καθημερινά με τη ζωή και το θάνατο και δεν δείχνει κανένα φόβο» συμπλήρωσε. O Ετιέν Λορεϊγιέρ, συντάκτης του καθολικού τηλεοπτικού δικτύου KTO της Γαλλίας, δήλωσε ότι ο Φουρνιε «πήγε μαζί με τους πυροσβέστες στην εκκλησία για να σώσει το στέμμα από αγκάθι και το ευλογημένο εξαπτέρυγο».

 Αυτή, εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιερέας βοηθάει καθοριστικά τον λαό του Παρισιού κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τραγωδίας.

Ο ίδιος είχε βρεθεί στο θέατρο Μπατακλάν, στις 13 Νοεμβρίου 2015, όταν τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους δολοφόνησαν 89 άτομα κατά τη διάρκεια συναυλίας, χρησιμοποιώντας όπλα και εκρηκτικά.

Ο ιερέας προσευχόταν για τους νεκρούς και παρηγορούσε εκείνους που τραυματίστηκαν ή είχαν χάσει τους αγαπημένους τους.

«Εδωσα συλλογική παρηγοριά, όπως με έχει εξουσιοδοτήσει η Καθολική Εκκλησία», δήλωσε ο Φουρνιέ εκείνη την εποχή.

Ο πατέρας Φουρνιέ, ηλικίας περίπου 50 ετών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καθολικός ιερέας στη Γερμανία και στη συνέχεια μετακόμισε στο διαμέρισμα Σαρτ της Γαλλίας.

Εντάχθηκε στην επισκοπή των Ενόπλων Δυνάμεων το 2004, προσφέροντας επτά χρόνια εργασίας με το στρατό σε όλο τον κόσμο. Στο Αφγανιστάν επιβίωσε από μια ενέδρα στην οποία σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες.

Πηγή: Skynews