Τιτάνια,πολυέξοδη,χρονοβόρα η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων (vid)

Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η «καρδιά» της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας με την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης και πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων.

Ωστόσο, η υπόσχεση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα ανοικοδομήσει την Παναγία των Παρισίων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί. 

Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό μνημείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα συντήρησης και είχε σχεδόν αφεθεί στην τύχη του από την γαλλική κυβέρνηση, που δεν μπορούσε να αναλάβει το μεγάλο κόστος των εργασιών. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση έδινε τα απαραίτητα 2 εκατομμύρια ευρώ για τις εργασίες συντήρησης αλλά με τα χρόνια η λίστα με τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν μεγάλωνε δραματικά. 

Αυτός είναι και ο λόγος που πριν από αρκετά χρόνια οι Γάλλοι δημιούργησαν την οργάνωση «Φίλοι της Παναγίας των Παρισίων» προκειμένου να βρουν χρηματοδότες στις ΗΠΑ για την αποκατάσταση του μνημείου. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αντρέ Φινό είχε υπολογίσει το 2017 ότι οι εργασίες συντήρησης έφταναν τουλάχιστον τα 150 εκατομμύρια ευρώ και θα απαιτούνταν πάνω από 30 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν. 

Σε αυτό τον «λογαριασμό» προστίθενται τώρα και οι καταστροφές της μεγάλης πυρκαγιάς, ανάμεσα τους η κατάρρευση της οροφής και του βέλους, που θα καταγραφούν και θα κοστολογηθούν από τις αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες.  

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό πρότεινε να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο για την συγκέντρωση δωρεών προκειμένου να αποκατασταθεί το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η οργάνωση για την πολιτιστική κληρονομία Fondation du Patrimoine ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από σήμερα μία εθνική εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και στις υπόλοιπες χώρες μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη διεξάγεται μία εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με την ονομασία «Παναγία των Παρισίων Σ’ αγαπώ» και έχει συγκεντρώσει 12.000 ευρώ. Παρόμοια εκστρατεία ξεκίνησε και το Παρατηρητήριο Θρησκευτικής Κληρονομιάς που έχει συγκεντρώσει 3.000 ευρώ αλλά και η οργάνωση Γαλλική Πολιτιστική Εταιρεία με έδρα την Νέα Υόρκη.   

Παράλληλα δύο από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας προσέφεραν 300 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του μνημείου. Η οικογένεια Πινό ανακοίνωσε ότι δωρίζει 100 εκατομμύρια ευρώ και οι δισεκατομμυριούχοι Αρνό, που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεταξύ άλλων τον οίκο μόδας Louis Vuitton, προσέφεραν 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.


Πηγή: skai.gr