Teatro La Fenice για Νοτρ Νταμ: «Είμαστε μαζί σας»

Το θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, ένα από τα πιο περίβλεπτα στον κόσμο, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς το 1996 από πυρκαγιά πριν ανοικοδομηθεί, έστειλε μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας.

«Μας έκαψαν δύο φορές, αλλά και τις δύο φορές αναγεννηθήκαμε από τις στάχτες μας πιο δυνατοί. Είμαστε μαζί σας, φίλοι, μη φοβάστε», τόνισε η διεύθυνση του προαιώνιου αυτού θεάτρου της Ιταλίας σε μήνυμά της που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το θέατρο Λα Φενίτσε (ο φοίνικας στα ιταλικά) οικοδομήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα απομεινάρια ενός παλιότερου θεάτρου, που είχε καταστραφεί από φωτιά. Καταστράφηκε το ίδιο από πυρκαγιά το 1836. Ανοικοδομήθηκε και, πανομοιότυπο, άνοιξε ξανά τον αμέσως επόμενο χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 1996, το κτήριο καταστράφηκε πάλι--από εμπρησμό
. Με την υποστήριξη του ιταλικού Κράτους, της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και δωρητών απ' όλο τον κόσμο, το θέατρο Λα Φενίτσε μπόρεσε να ανοικοδομηθεί για άλλη μια φορά. Όμως αυτό πήρε πολύ χρόνο: τα εγκαίνια έγιναν τον Δεκέμβριο του 2003.

Χθες βράδυ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί εξέφραζαν ήδη τη βούλησή τους να υποστηρίξουν, συνεισφέροντας χρήματα, την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.

Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ελιζαμπέτα Τρέντα πρότεινε εξάλλου τη συμβολή των «Κυανόκρανων του Πολιτισμού», ειδικού σώματος που δημιούργησε η Ρώμη το 2016 σε συνεργασία με την UNESCO για την προστασία και την αποκατάσταση ιστορικών μνημείων ή έργων τέχνης που απειλούνται από καταστροφές και ένοπλες συρράξεις.