Φινλανδία: Οριακό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών

Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν 17,7% και καταλαμβάνουν 40 από τις συνολικά 200 έδρες. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Άντι Ρίνε δήλωσε πως μέχρι το τέλος Μάιου θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Η διαφορά μεταξύ του πρώτου κόμματος και του δεύτερου είναι μηδαμινή. Τους χωρίζει μόλις μια έδρα. «Οι Φινλανδοί φαίνεται πως θα καταλάβουν 39 έδρες. Αυτό σημαίνει μια πολύ μεγάλη νίκη για το κόμμα που σχεδόν διπλασίασε τη δύναμή του. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Γιατί ένα ακροδεξιό κόμμα ενισχύεται τόσο πολύ; Ο πολιτικός επιστήμονας Χένρι Βόιγκ που ζει στη Φινλανδία μιλώντας το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk λέει σχετικά:

«Πέρυσι στις δημοσκοπήσεις είχαν ένα ποσοστό περίπου 8%. Στη διάρκεια του χρόνου κατάφεραν να διπλασιάσουν την δύναμή τους. Υπάρχουν μια σειρά από αιτίες για αυτό. Πρώτον, τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι στην επαρχία Ούλου έγινε μια σειρά από σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανηλίκων από άνδρες μετανάστες. Για το λόγο αυτό ο σκεπτικισμός εναντίον των μεταναστών αποτέλεσε και πάλι θέμα στις εκλογές. Δεύτερον, πριν από ένα μήνα υπήρξαν μεγάλα πρόβλημα σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις, η περίθαλψη δεν είναι καλή και αυτός ήταν ένα ακόμα λόγος επικρίσεων στην κυβέρνηση. Και τρίτον, η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά πριν από μερικές εβδομάδες απέτυχε να τις περάσει κι έτσι στο στόχαστρο βρέθηκε συνολικά η πολιτική της».

Συνηθισμένη η Φινλανδία σε δύσκολους σχηματισμούς κυβέρνησης

Οι ψηφοφόροι φάνηκαν επίσης δυσαρεστημένοι με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση. Πριν από τις εκλογές του 2015 είχε υποσχεθεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της περικοπής των δαπανών ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Στις χθεσινές εκλογές κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 20%. Ο σχηματισμός κυβέρνησης φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος. Θα τα καταφέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες; Και πάλι ο πολιτικός επιστήμονας πολιτικός επιστήμονας Χένρι Βόιγκ:

«Νομίζω πως θα τα καταφέρουν. Η Φινλανδία έχει μεγάλη παράδοση σε λιγότερο ή περισσότερο αντισυμβατικές κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πριν από δέκα χρόνια είχαμε κυβέρνηση με 6 διαφορετικά κόμματα, από συντηρητικούς μέχρι αριστερούς, οι οποίοι έχουν μεγάλες διαφορές με τους αριστερούς στη Γερμανία».

Πηγή: Deutsche Welle - DLF / AFDP / Μαρία Ρηγούτσου