Κλείσιμο

Ο Τραμπ παραδέχεται πως ήθελε την κόρη του Ιβάνκα στην Παγκόσμια Τράπεζα

Στην παραδοχή πως εξέτασε το ενδεχόμενο να προτείνει την κόρη του Ιβάνκα για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αρχές του έτους προχώρησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Atlantic ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως η κόρη του θα ήταν «εξαιρετική» στην ηγεσία του οργανισμού, διότι είναι «καλή με τους αριθμούς» και διακρίνεται από «σπουδαία ηρεμία».

Προσέθεσε πως η Ιβάνκα έχει επιβλητική παρουσία όταν εισέρχεται σε ένα δωμάτιο και χειρίζεται καλά την πίεση.

Ο κ. Τραμπ δεν εξήγησε για ποιον λόγο τελικά δεν προώθησε την υποψηφιότητα της κόρης του, η οποία ούτως ή άλλως εργάζεται ως σύμβουλος της κυβέρνησής του. Η Ουάσιγκτον εν τέλει πρότεινε τον Ντέιβιντ Μάλπας, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο στην τράπεζα Bear Sterns, για την θέση.

Τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο κ. Τραμπ σκεφτόταν υποψηφιότητα της Ιβάνκα για την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ειδικεύεται σε προγράμματα στήριξης φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών.

Η παραδοχή Τραμπ αναμένεται να εντείνει τις ανησυχίες για τα κριτήρια βάσει των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος επιλέγει πρόσωπα για κορυφαία οικονομικά αξιώματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει δεχτεί έντονη κριτική στις ΗΠΑ για την απόφασή του να προωθήσει τους Στέφεν Μουρ και Χέρμαν Κέιν, δύο υποστηρικτές του που όμως έχουν λιγοστές οικονομικές περγαμηνές, για θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).

Παραδοσιακά ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικανός ενώ η διευθυντής του αδελφού οργανισμού, του ΔΝΤ, είναι Ευρωπαίος.
Πηγή: skai.gr