ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε ακτιβιστή που καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Οι Aρχές των ΗΠΑ δεν επέτρεψαν την είσοδο στην επικράτειά τους σε συνιδρυτή αμφιλεγόμενου παλαιστινιακού κινήματος που καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ, η εκστρατεία πίεσης του οποίου εξισώθηκε χθες με «αντισημιτισμό» από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Στον Όμαρ Μπαργούτι, Παλαιστίνιο που συμμετείχε στην ίδρυση του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις (Boycott, Divestment and Sanctions, BDS) δεν δόθηκε άδεια την Τετάρτη στο Ισραήλ να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου σκόπευε να συμμετάσχει σε διαλέξεις στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Η απαγόρευση εισόδου του επιβλήθηκε «παρότι» τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ήταν εντάξει, επρόκειτο για «ιδεολογική και πολιτική» απόφαση, που εντάσσεται «στην αυξανόμενη καταστολή του Ισραήλ σε βάρος των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων, των Ισραηλινών και άλλων στο πλαίσιο του κινήματος BDS για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα», τόνισε ο Μπαργούτι σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να πάει στον γάμο της κόρης του στις ΗΠΑ. «Νιώθω πληγωμένος, αλλά όχι αποθαρρημένος», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο δήλωσε ότι οι Aρχές των ΗΠΑ δεν δίνουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους όσον αφορά τη χορήγηση βίζας σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Χωρίς να εξηγήσει γιατί απαγορεύθηκε η είσοδος στον Μπαργούτι, πρόσθεσε: «η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την άρνηση βίζας μόνο στη βάση δηλώσεων ή πολιτικών απόψεων, εάν οι δηλώσεις ή οι απόψεις αυτές θεωρούνται νόμιμες στις ΗΠΑ».

Το κίνημα BDS καλεί σε οικονομικό, πολιτιστικό και πανεπιστημιακό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ιδίως να μην αγοράζονται προϊόντα που προέρχονται από ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νέος Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ο Ιλάν Καρ, που ορκίστηκε χθες Πέμπτη, έχει κατηγορήσει το κίνημα BDS για αντισημιτισμό.

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει να αγοράσει ή όχι αυτό που θέλει. Αλλά όταν πρόκειται για ένα οργανωμένο κίνημα με σκοπό να στραγγαλιστεί οικονομικά το Κράτος του Ισραήλ, αυτό είναι αντισημιτικό», είπε στον Τύπο.

Αν και αναγνώρισε ότι είναι «εντελώς φυσιολογικό» να επικρίνεται η πολιτική οποιασδήποτε χώρας σε μια δημοκρατία, ο Καρ πρόσθεσε πως εάν «το Ισραήλ επικρίνεται κατά τρόπο που καμία άλλη χώρα δεν επικρίνεται σε παρόμοιες περιστάσεις» τότε και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για «αντισημιτισμό».