Βενέδικτος: Η σεξουαλική επανάσταση του 60 έφερε κακοποίηση στην Εκκλησία

Στην σεξουαλική επανάσταση και απελευθέρωση της δεκαετίας του 1960 αποδίδει ο πρώην πάπας Βενέδικτος ο 16ος τα φαινόμενα κακοποίησης και παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία.

Σε έκθεση 5.500 λέξεων ο κ. Βενέδικτος, που παραιτήθηκε το 2013, υποστηρίζει ότι η ένταξη σεξουαλικής εκπαίδευσης στην σχολική ύλη, η διάδοση του γυμνού στον κινηματογράφο και η εξάπλωση της πορνογραφίας διέλυσαν την προϋπάρχουσα ηθική τάξη στους κόλπους τα Εκκλησίας.

«Η επανάσταση του 1968» άνοιξε επίσης τον δρόμο στην εμφάνιση της παιδοφιλίας, η οποία κρίθηκε ότι είναι «επιτρεπτή και πρέπουσα», υποστήριξε ο 91χρονος Βενέδικτος.

Τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία έχει συγκλονιστεί από πλειάδα σκανδάλων για αποπλάνηση και παρενόχληση ανηλίκων από ιερείς.

Ο νυν πάπας, ο Φραγκίσκος, έχει επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ακόμα και αποβάλλοντας ανώτερους κληρικούς από τον κλήρο, όμως δεν έχει βρει συνολική λύση, παρά την σύγκληση της πρώτη διεθνούς διάσκεψης για την κακοποίηση τον Φεβρουάριο.

Παρά ταύτα, η έκθεση του κ. Βενέδικτου περιέχει και υπόνοιες ότι απαιτείται πιο σκληρή αντιμετώπιση των ιερέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις κακοποίησης.

Πριν αναλάβει την παπική τιάρα ο κ. Βενέδικτου υπηρέτησε επί δεκαετίες ως πρώτος δογματικός ειδικός στο Βατικανό, και επί της θητείας του καθιερώθηκε η πρακτική της αποβολής από τον κλήρο για ενόχους.

Στο κείμενό του ο πρώην πάπας σημειώνει πως το κανονικό δίκαιο δεν προστατεύει μόνον τα δικαιώματα του κατηγορούμενου αλλά την και την πίστη.
Πηγή: skai.gr