Έκδοση Ασάνζ ζητούν οι ΗΠΑ και απαγγέλλουν κατηγορίες για συνωμοσία

Την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, ζητούν οι ΗΠΑ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να του απαγγέλλουν κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία με την πρώην στρατιωτική αναλύτρια Τσέλσι Μάνινγκ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία κυβερνητικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και να τα αποσπάσουν .

Ειδικότερα, όπως εκτιμούν Αμερικανοί εισαγγελείς ο Ασάνζ βοήθησε την Μάννινγκ, να «σπάσει» ένα κωδικό ασφαλείας και να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πεντάγωνο.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταδικαστεί με την μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων.

Διευκρίνισε δε ότι  ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου προτάσσοντας ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προηγουμένως βρετανικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των όρων εγγύησης με τους οποίους ήταν ελεύθερος, αδίκημα για το οποίο η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι ένα έτος φυλάκισης.




Την ίδια ώρα ο ιδρυτής του Wikileaks δηλώνει πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες περί αντίστασης στις αρχές.

Ο συνήγορος του Ασανζ εξέφρασε πως εκείνος και ο πελάτης του, σκοπεύουν να αποκρούσουν τις κατηγορίες , τονίζοντας παράλληλα πως είναι λυπηρό το ότι μια χώρα που παρείχε παλαιότερα άσυλο σε έναν πολίτη, επιτρέπει τώρα να συλληφθεί μέσα στην ίδια της την πρεσβεία.

Η βρετανική Δικαιοσύνη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή προσπάθεια των ΗΠΑ για την έκδοση ενός δημοσιογράφου που δημοσίευσε αληθείς πληροφορίες, δήλωσε επιπροσθέτως
ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ , μιλώντας στο Sputknik.

Χαρακτήρισε, δε, παραβίαση του διεθνούς δικαίου τη σύλληψη, τονίζοντας πως δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο.

Ο δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks, ζήτησε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει στον πελάτη του πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ταυτόχρονα σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε τονίσει ότι η ζωή του Ασάνζ θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε  πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν καθώς οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, παραμένει κρατούμενος. Συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μετά την απόφαση του Ισημερινού να άρει το καθεστώς ασύλου το οποίο του παρείχε για επτά περίπου χρόνια. 

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Την σύλληψη του Ασάνζ σχολίασε από το Κοινοβούλιο η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, δίνοντας τα εύσημα στην μητροπολιτική αστυνομία για τον επαγγελματισμό της.



"Πρέπει να γίνει σαφές πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο". Tόνισε


Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, όπως γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, για δεύτερη φορά για λογαριασμό των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10.53 μετά την άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου», ανακοίνωσε η αστυνομία.


«Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Εκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση.

Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοιχτεί εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

«Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την συμπαράσταση και υποστήριξη προς το πρόσωπο του Τζούλιαν Ασάνζ έχει εκφράσει δημόσια πλήθος φορέων, οργανώσεων και πολιτικών προσώπων ( Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Podemos, Υπεξ Αυστραλίας, και Ρωσικό Υπεξ Unity4 J) ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια του Γουέστμινιστερ στην Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως "νίπτει τα χείρας του" φαινομενικά πια ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ αφού απαντώντας σε δημοσιογράφους που δέχτηκε στο οβαλ γραφείο, τονίσε πως δεν έχει ιδέα περί wikileaks, αφού δεν "το χει με αυτά τα πράγματα".

Από την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, το κύριό του επίτευγμα, ως την δικαστική έρευνα για βιασμό εναντίον του, ακολουθούν βασικά στοιχεία για τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιστότοπό του WikiLeaks.


10 εκατομμύρια έγγραφα


Ο WikiLeaks γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό το 2009 με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μηνυμάτων που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο ιστότοπος αυτός, που ιδρύθηκε το 2006 από τον Τζούλιαν Ασάνζ, επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο ενοχοποιητικά έγγραφα χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητα αυτού που τα δημοσιοποιεί.

Στη συνέχεια κλιμακώνει τις αποκαλύψεις του, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο από σφάλμα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, ο WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais), περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «ντεσού» της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως "cablegate", ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ'αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ.

Συνολικά ο ιστότοπος δηλώνει ότι έχει δημοσιεύσει "περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα", που αφορούν τον τομέα της οικονομίας, της ψυχαγωγίας και της πολιτικής.

Πολεμική

Στο ξεκίνημά του ο WikiLeaks, προϊόν συνεργασίας μαθηματικών, κυρίως Κινέζων διαφωνούντων, έχει στόχο καταπιεστικά καθεστώτα στην Ασία, στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, στην υποσαχάρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο η πλειονότητα των αποκαλύψεων που κάνει είναι εις βάρος των ΗΠΑ και συχνά προς όφελος της Ρωσίας.

Οι αρχές τον υποψιάζονται εξάλλου ότι αποτελεί την πηγή της διαρροής εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον WikiLeaks το καλοκαίρι του 2016. Ο ιστότοπος ευθύνεται επίσης για την αποκάλυψη των υποθέσεων κατασκοπείας από τις ΗΠΑ σε βάρος συμμάχων τους (του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου κλπ).

Ο WikiLeaks κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους των οποίων αποκάλυψε την ταυτότητα στο όνομα της διαφάνειας.

Με την πάροδο των ετών πολλά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες παίρνουν ως εκ τούτου τις αποστάσεις τους από αυτόν, μολονότι ο Ασάνζ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με "περισσότερους από 100 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης" σε όλο τον κόσμο.

Ένταλμα σύλληψης

Είναι δύσκολο να μην συσχετίζεται ο WikiLeaks με τον Αυστραλό ιδρυτή του, μια ιδιοφυία που διώκεται για τους μεν, έναν παρανοϊκό χειραγωγό για τους δε.

Υπό την απειλή από το 2010 ενός εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Σουηδία στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό, ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Η μήνυση εναντίον του για βιασμό τέθηκε στο αρχείο το 2017, αλλά ο Ασάνζ, ο οποίος πήρε και την υπηκοότητα του Ισημερινού την ίδια χρονιά, παρέμεινε κλεισμένος στην πρεσβεία της χώρας αυτής, φοβούμενος μήπως εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

Μετά τη διαμονή του για σχεδόν 7 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Ασάνζ συνελήφθη σήμερα 11 Απριλίου 2019 από την βρετανική αστυνομία. Ο WikiLeaks κατηγόρησε το Κίτο, οι σχέσεις του οποίου με τον Ασάνζ ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, ότι έδωσε "παράνομα" τέλος στο πολιτικό άσυλο που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή του.

Σνόουντεν και Μάνινγκ


Οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο του "cablegate" δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχε η διεμφυλική Αμερικανίδα στρατιωτικός Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία έδωσε στον WikiLeaks περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα. Τον Αύγουστο του 2013, η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών από στρατοδικείο.

Μετά την απελευθέρωσή της έπειτα από 7 χρόνια στη φυλακή κατόπιν μείωσης της ποινής της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Μάνινγκ ξαναμπήκε στη φυλακή τον Μάρτιο του 2019 εξαιτίας της άρνησής της να καταθέσει ως μάρτυρας σε έρευνα για τον WikiLeaks.

O έτερος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος της NSA που αποτέλεσε την πηγή των αποκαλύψεων για μαζικά προγράμματα παρακολούθησης, επωφελήθηκε της ενεργής υποστήριξης του WikiLeaks, μολονότι δεν είχε επιλέξει τον ιστότοπο αυτόν για να κάνει τις αποκαλύψεις του. Ο Ασάνζ ήταν αυτός που του συνέστησε να καταφύγει στη Μόσχα για να γλιτώσει από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Hollywood


Το φαινόμενο WikiLeaks απασχόλησε και το Χόλιγουντ, καθώς δύο ταινίες γυρίσθηκαν με το θέμα αυτό: η "Πέμπτη Εξουσία" του Μπιλ Κόντον (το 2013) και το ντοκιμαντέρ "Risk" της Λόρα Πουατράς που παρουσιάστηκε στις Κάννες το 2016.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποδύθηκε εξάλλου τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο των Simpsons, ενώ ενέπνευσε έναν χαρακτήρα στο 36ο άλμπουμ του Αστερίξ "Ο Πάπυρος του Καίσαρα".

Πηγή Βίντεο:RT 
Πηγή: ΑΠΕ-AP-USA TODAY-SKAI.GR